Ikkerøykernes terrorliste

... og røykernes heteste reisemål.

Publisert
Sist oppdatert

Røykeloven brer seg utover i Europa. Mens nyttårsrakettene røykla store deler av norske byer og bygder, sivet sigarettrøyken sakte ut av puber og restauranter i Frankrike og Portugal, og i åtte av Tysklands delstater. En stor andel av Tokyos drosjer har innført røykeforbud i bilene, og det tyrkiske parlamentet har nylig vedtatt et utvidet røykeforbud.

Norge var et av de første landene som innførte røykeforbud. 1. juni 2004 ble det forbudt å røyke på restauranter, barer, arbeidsplasser og offentlige bygninger. Irland var førstemann ut med røykeforbud, våren 2004.

Hva synes du om røykeforbudene? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Røyking forbudt

Hva synes du om at røykeforbudene brer seg utover verden? (Avsluttet)
Det er kjempebra(62%) 1573
Det er idiotisk(28%) 709
Jeg er likeglad(9%) 239
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slutt på røykeklubbene

I Norge har enkelte omgått den norske røykeloven ved å kreere spesielle røykeklubber, hvor altså klubbens medlemmer kunne røyke på baren fordi dette da var "et lukket selskap".

21. desember 2007 bestemte imidlertid Høyesterett at disse røykeklubbene er i strid med tobakkskadeloven, og disse klubbene er dermed historie. I alle fall her til lands. I og med innføringen av røyeforbud på tyske kneiper, har de første røykeklubbene åpnet også der til lands. Det gjenstår å se hvordan det tyske rettsvesenet vil stille seg til en eventuelt parallell situasjon med den vi hadde i Norge. Men det er uansett langt fram i tid, først til sommeren vil syndere mot røykeloven i Tyskland bli straffet i form av bøter: Da må røykeren ut med 100 euro og pubverten får svi med 1.000 euro.

Annerledes på den andre siden

Merk at røykelover kan være svært forskjellige fra land til land. Mens det i Norge er ulovlig å røyke inne, men lov å røyke ute, er det for eksempel lov å røyke inne på restauranter etc. i Tokyo (selvsagt ikke i ikke-røyk-avdelingen), men forbudt å røyke ute på gaten, i parker og andre offentlige steder. Dette gjelder de fleste bydelene i Tokyo. Dette blant annet for å spare barn for sigarettrøyken som de ellers får midt i ansiktet, på grunn av høyden ... Det finnes imidlertid spesielle røykestopp, som er merket og med askebegre.

Fra nyttår er det også innført røykeforbud i en stor del av Tokyos drosjer, initiert av drosjeselskapene. Drosjene er imidlertid utstyrt med portable askebegre, slik at de kan kjøre inn til siden og stoppe dersom kunden vil røyke.

Hva synes du om røykeforbudene? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Her er noen land som nordmenn gjerne ferierer i, og røykeforholdene der:

Ikkerøykernes terrorliste


Tyskland

Røyeforbud på puber og restauranter ble innført i åtte av Tysklands delstater fra nyttår. Utover året vil de andre delstatene komme etter: Rheinland-Pfalz fra 15. februar, Nordrhein-Westfalens fra 1. juli, Sachsen 1. februar) og Thüringen 1. juli.

Sverige

De fleste arbeidssteder er røykfrie, og alle barer, restauranter og nattklubber er røykfrie.

Danmark

Mot store protester ble den nye røykeloven innført 15. august 2007. Røykeforbudet gjelder alle offentlige og private arbeidsplasser, institusjoner og skoler, offentlige rom, kollektive transportmidler og drisjer samt på serveringssteder. Det er imidlertid visse unntak til regelen; det er mulig å røyke på spesielle røykerom, og på kneiper som er mindre enn 40 kvadratmeter. Som et resultat av dette, har versthus på mellom 40 og 100 kvadratmeter hatt en omsetningssvikt på 20-30 prosent, mens kneipene på under 40 kvadrat har økt omsetningen med 10 prosent.

Frankrike

Siden begynnelsen på 2007 har Frankrike innført et generelt røykeforbud i offentlige bygninger, og fra nyttår 2008 gjelder det for kaféer, nattklubber og restauranter. Dersom du blir tatt i å bryte loven, må du ut med 70 euro.

Finnland

Det er røykeforbud på finske serveringssteder siden juni 2007. Unntaket er spesielle røykerom, hvor det verken er lov til å spise eller drikke, men kun røyke.

Italia

Her er det forbudt å røyke på tog, i alle offentlige bygninger og alle restauranter. Det er imidlertid mulig med adskilte røykerom med ventilasjon. Dersom du røyker ulovlig i Italia, kan du påregne en straff på 275 euro dersom du blir tatt i ugjerningen, og dersom du røyker med barn eller gravide i nærheten, kan boten bli ytterligere skjerpet.

Spania

Alle offentlige bygninger er totalt røykfrie. Det er i og for seg forbudt på spisesteder, men her er det såpass mange unntak at det er nesten umulig å håndheve forbudet. Unntaket er lokaler større enn 100 kvadratmeter, hvor det altså er røykeforbud. Imidlertid kan inntil en tredjedel av lokalet bli definert til røykesone. På Balearene (Mallorca m.fl.) er det forbudt å røyke i offentlige bygg, men det er tillatt med røykesoner i lokaler av alle størrelser.

Hellas

Rundt 45 prosent av grekerne røyker. Det er forbudt å fyre opp sigaretten på sykehus, offentlige bygninger, kontorer og transportmidler. Det er et begrenset røykeforbud i restauranter, som gjerne blir oversett.

Tyrkia

Røyking i Tyrkia er forbudt på kino, teater og offentlige transportmidler. Det tyrkiske parlamentet har vedtatt en ytterligere skjerping av røykeloven, som vil settes i kraft om halvannet år. Da blir det forbudt å røyke på alle lukkede offentlige steder, inkludert barer, kafeer og restauranter. 40 prosent av den voksne befolkningen i Tyrkia er røykere, og et røykeforbud der har inntil nylig blitt sett på som rimelig utenkelig.

Bulgaria

Det siste røykeparadiset for røykerne og det verste terrorreisemålet for ikke-røykere? Her er røyking forbudt på offentlige transportmidler, i drosjer og på kino. På serveringssteder må minst halvparten av plassene være ikke-røyk-plasser, men det er sjelden kontroller. Et totalforbud på bulgarske restauranter blir innført tidligst i 2009.

Storbritannia

I England og Wales er det røykeforbud i alle restauranter, puber og klubber. Dette ble innført medio 2007. I Skottland og Nord-Irland er forbudet mer omfattende; her bør du i tillegg vokte deg vel for å å fyre opp på holdeplasser og på gata generelt.

Irland

Dette er foregangslandet innen røyeforbud; Irland var det første landet i verden som innførte røykeforbud på arbeidsplasser, i offentlige transportmidler og lukkede, offenltlige rom som barer, restauranter etc. Det åpnes for røyking i lukkede selskap. Du som bryter røykeforbudet, risikerer en bot på 3.000 euro.

Ungarn

Her er det røykeforbud på papiret, men ikke så veldig mye i praksis. En mengde unntak gjør det nemlig rimelig enkelt å unngå reglene. Spisesteder kan bare deklarere seg som røykekneipe, og på samme måte kan kinoer og busslinjer tillate røyking.

Hva synes du om røykeforbudene? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Kilder: Bild.de, Horesta, European Public Health Alliance, NHO Reiseliv


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer