India på skinner: Et ristende eventyr

I 25 timer ristes jeg gjennom India. Fra Varanasi i vest til Mumbai (Bombay) i øst går ferden med Indias tryggeste transportmiddel - toget.

Fargerike indere er et vakkert syn. De er overalt, både i og utenfor toget.
Fargerike indere er et vakkert syn. De er overalt, både i og utenfor toget. Vis mer
Publisert

På togstasjonen i Varanasi vrimler det av mennesker, dyr, selgere og underlige lukter. Med forhåndsbestilt billett leter jeg etter navnet mitt på de lange listene som henger nede på perrongen. Der finner jeg hvilken vogn jeg skal ha, og kommer meg til slutt inn i toget.

Lenker og lås

Vinduer med jerngitter, gulv som foreløpig er ganske rene og benker som hurtig fylles opp av indere, er det første jeg møter. I teorien skal det være plass til tre personer per rad, men virkeligheten er ganske annerledes. Familiemiddagen skal inntas, og alle samles på en benk. Om kvelden tar man ned to benker som henger fast i veggen, og vips –så har man tre senger.

Jeg lenker sekken min fast til vinduet, med kjetting og hengelås. Faren for å bli frastjålet bagasjen på en togtur i India er stor, så sikkerhetsutstyr anbefales!

Engangskeramikk

Klokken 11.30 en varm formiddag ruller toget endelig ut fra stasjonen. Noe som minner om frisk luft, siver inn i kupéen. Vi humper av gårde i et behagelig tempo, og Varanasi by forsvinner sakte i det fjerne. Lavland blir erstattet med høyland, og toget slingrer seg over lange sletter med trær i alle fasonger. Underveis stopper vi på små stasjoner, hvor ropende selgere tilbyr lettspist mat og røyk. Teen blir servert fra kjele. Krusene er av engangstypen selv om de er av keramikk. Når du har drukket opp, kaster du bare kruset ut gjennom vinduet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer