Flyreiser:

Ingen «slaveknapp»

Mange misforstår meningen med denne

MANGE BOMMER: Det er ikke denne du skal trykke på hvis du vil ha leselys. Det er heller ikke en serviceknapp som skal benyttes til bestilling av mat og drikke. Foto: Odd Roar Lange
MANGE BOMMER: Det er ikke denne du skal trykke på hvis du vil ha leselys. Det er heller ikke en serviceknapp som skal benyttes til bestilling av mat og drikke. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som tror at tilkallingsbryteren i flyet er til å bestille øyeblikkelig mat- og drikke av kabinpersonalet?

Da er du ikke alene. Men du tar likevel feil.

For din sikkerhet

Det finnes ikke noen regler for når passasjerer kan bruke calling-knappen, men flyselskapene oppfordrer de reisende til å bruke den med fornuft.

MELDING: Om det skulle skje en alvorlig hendelse, vil du få en slik melding på telefonen din. Video: NTB Vis mer

Det er nemlig ikke en «slaveknapp», men en knapp du trykker på hvis du trenger hjelp.

Svært ofte opplever kabinmannskapet at passasjerer bruker knappen for å få kastet søppel, spørre hvor flyet er akkurat nå, eller til å få påfyll på drikke.

- Passasjerene kan bruke calling-knappen når de måtte ønske. Men de kabinansatte jobber som regel under et tidspress, og de skal nå over en rekke ting så effektivt og profesjonelt som mulig. Det er innenfor disse rammene at serveringsrutinene også er nøye planlagt, opplyser Knut Morten Johansen, direktør for samfunnskontakt i SAS, til DinSide.

Leselys

- Hender det at passasjerene trykker feil på knappen?

- Ja, det er ikke få ganger at flypassasjerer har trykket på knappen som tilkaller kabinbetjeningen når de egentlig skal slå på leselyset i panelet ovenfor, sier Johansen, og fortsetter:

- Om man kommer i skade for å gjøre dette, så er det bare å trykke en gang til så slår man av varselet.

Ulike fly - ulike knapper

Flyr man flere ulike flytyper så kan disse bryterne være plassert og framstå ulikt.

- Vi ser at på våre nyeste A320 neo-fly så er symbolene på bryterne ganske så tydelige, og det skal normalt ikke være noen pedagogisk utfordring å slå på leselyset, eller påkalle kabinbetjeningen om man ønsker assistanse eller informasjon om sin videreforbindelse, mener Knut Morten Johansen.

ULIKT DESIGN: Knappene over deg i flyet har ulikt utseende fra flytype til flytype. Foto: Odd Roar Lange
ULIKT DESIGN: Knappene over deg i flyet har ulikt utseende fra flytype til flytype. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Humoristisk

Noen passasjerer trykker også på knappen «for moro skyld». De har fått med seg tidligere humorfilmer der knappen bød på ekstraservice.

- Vi får jo refleksjoner bakover til den klassiske komediefilmen med bl.a. Jon Skolmen, hvor den mindre reisevante holder koppen under assistanseknappen med forventning om at den skal fylles med noen edle dråper. Vi humrer godt av den, men self-service av vann og annen forfriskning ved setet finnes allerede på første klasse hos noen selskaper.

Å få denne typen servering som skal tappes fra dispenser over hodene på flypassasjerene vil uansett være en dårlig idé, avslutter Knut Morten Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer