Norgesferie:

Innbruddstyven takker deg for hjelpen

Mens forsikringsselskapet angrer på én ferieadvarsel.

Elsket av tyver: Høye og tette tujahekker gir tyven arbeidsro og -fred. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Elsket av tyver: Høye og tette tujahekker gir tyven arbeidsro og -fred. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For ti år siden må jeg innrømme at vi som forsikringsselskap var ute og advarte mot å poste feriebilder på Facebook, men det er noe vi har lagt bak oss. Tyvene jobber nok på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, og advarer mot høye tujahekker.

Forsikringsmyte

Mer om det litt senere, men først tilbake til Facebook:

For nå innrømmer forsikringsselskapet at innbruddstyvene ikke sjekker dine sosiale medier for å finne ut om du er på ferie. Det er bare en myte.

– Vi har aldri fått inn innbrudd til oss hvor det har vært mistanke om at Facebook, Instagram, Snapchat eller andre sosiale medier har vært overvåket i forkant, bekreftrer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Trekker advarsel: Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If
Trekker advarsel: Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If Vis mer

Sjekker hekker

Du kan trygt poste bilder fra ferieturen din uten å frykte at tyvene sjekker ferieplanen din og deretter kommer på uønsket besøk mens du er borte.

– Jeg kjenner ikke til andre tilfeller hvor vinningskriminelle har sjekket SoMe-kontoene først for å finne ut om noen er hjemme eller ikke. Tyvene jobber nok på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn.

Én av ønskedrømmene deres er hus med høye tujahekker rundt, for der kan de nærmest jobbe uforstyrret, sier han.

Del gjerne bilder: Innbruddstyver bruker ikke Facebook for å finne ut om du er reist på ferie. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Del gjerne bilder: Innbruddstyver bruker ikke Facebook for å finne ut om du er reist på ferie. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ikke glem andre etasje

Har du alarm, bør du tenke på at du har sensorer også i andre etasje.Og: Det har vært flere innbruddsraid opp gjennom årene hvor tyver har kommet inn i boligen via stige, opplyser If.

I fjor ble det meldt inn 29 205 innbrudd og tyverier fra privatadresser her i landet til forsikringsselskapene. Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Det er 2500 flere enn året før.

Lurt å ikke la alle se

- Folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåene på sine sosiale medier. Bevisstheten om hvem som får se hva er blitt betraktelig høyere de siste årene, mener han.

– Har du en hyggelig ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner. Sosiale medier er jo det nye postkortet. Oppdateringene dine kommer frem der og da, ikke to uker etter at du er hjemme igjen fra sommerferien, sier Clementz.

ADVARER: Oslo brann- og redningsetat advarer mot dette. Video: Trond Langøy Vis mer

Pass på mistenkelig oppførsel

If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo:

– Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så hjelper det å følge med litt ekstra i nabolaget:

Si ifra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på spaning for å finne mulige steder å gjøre innbrudd, sier Clementz.

Når du drar på ferie, kan det være lurt å bruke tidsbrytere som slår av og på lys i forskjellige rom til ulike tider.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer