Det er mye som blir annerledes om du tenker å booke deg inn på hotell i sommer. Ikke bare har de skjerpet rengjøringsrutinene, men mange har fjernet minibaren og kaffekoppene - og frokostbuffeten kan du foreløpig bare glemme.

Hotellferie? Glem dette
Reiselivsnæringen er bekymret for tapte inntekter og oppfordrer i likhet med norske myndigheter til å feriere i eget land - og benytte seg av de tilbudene som finnes.
Hotellkjedene forsøker nå å tiltrekke seg kunder med ulike kampanjer og tilbud, og det er muligheter for å få «luksushotell» til en lengt lavere pris enn normalt.
Nå kaster hotellkjeden Citybox seg på og innfører prisgaranti på sine hoteller i Oslo og Bergen.
Undersøkelser viser at nordmenn kutter feriebudsjettet dramatisk - og at det ikke har vært så lavt siden 2013.
47 prosent sier at de sannsynligvis skal tilbringe årets ferie på privat hytte i Norge og 41 prosent forteller at de skal være hjemme. 36 prosent har planer om ferie på hotell, campingplass, hyttegrend eller et sted med privat utleie i Norge.
Dette er prisgarantien
Citybox' prisgaranti innebærer at de lover å matche prisen dersom du finner et hotell av tilsvarende standard innenfor definerte grenser, til en lavere pris.
Per i dag har Citybox to hotell i Bergen og ett i Oslo.

Luksushotell på «billigsalg»
Dette er selvbetjente hoteller, hvor du altså gjør innsjekkingen selv og hvor det ikke er minibar, pikkolo, romservice og tv - men wifi er inkludert i prisen. De sikter seg inn mot kunder som ønsker seg rimelig overnatting uten ekstratjenester.
- Citybox skal alltid ha de mest konkurransedyktige prisene på markedet, men i sommer tar vi det et ekstra skritt videre og garanterer lavest pris på dobbeltrom både i Oslo og Bergen, sier Eivind Hjulstad, Daglig leder for Citybox Hotels.
Prisgarantien gjelder tilsvarende dobbeltrom i sentrum av begge byene hos hotell med tre stjerner eller mer, og prisene kan være funnet i søkemotorer som hotels.com eller liknende, eller hos hotellene selv. Eventuelle medlemskap- eller kundeklubb-tilbud gjelder ikke.
- For å dokumentere og kreve prisgarantien trenger vi kun et skjermbilde av prisen gjesten har funnet innen 24 timer. På skjermbildet må hotellnavn, dato og pris fremkomme. Mailen med prisgarantien må komme seneste 24 timer før oppholdet. Selve bookingen må være gjennomført via vår nettside, forteller Dorthea Berge, markedssjef hos Citybox hotels.
Men hva betyr det at det må være sammenliknbart?
- For å være sammenlignbart må det være et hotell - altså ikke hostel, vertshus og liknende - med tre stjerner eller mer i sentrum av Oslo eller Bergen. Rommet må være et dobbeltrom med privat bad, understreker hun.
Kampanjen varer i første omgang frem til 15. august.
- Våre priser er ferdig prutet
Vi har spurt flere av de større hotellkjedene hva de tenker om en slik prisgaranti og om dette er noe også de vil innføre - eller om det er slik at det likevel er mulig å forhandle seg ned i pris ved å kontakte hotellet direkte.
Verken Thon Hotels eller Choice-kjeden tenker å kopiere prisgarantien.

NÅ: Norges beste strender
- Hver hotellkjede må ta sin egen beslutning om hvordan de vil prise sine produkter. Norsk reiseliv er hardt rammet av koronasituasjonen, og vi oppfordrer alle som har muligheten til å ta Norgesferie i år. Hotell, servicebedrifter og serveringssteder står klare for å ta imot norske gjester, svarer konserndirektør i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, på våre spørsmål.
Kenneth Hultgren, kommunikasjonsdirektør for Nordic Choice Hotels, sier til Dinside at de ikke ønsker å kommentere hva andre hoteller gjør.
På spørsmål om det er mulig å forhandle seg til lavere priser, viser Hultgren til sin kampanje nå, hvor de tilbyr ubegrenset overnatting for to personer i sommer for 25.000 kroner, samt til prisene på nett.
- Våre beste priser finner man på Choice.no, og det er de prisene vi har. Prisene vurderes hele tiden. De er ferdig prutet og klare, og det er ikke noe som våre gjester behøver å gjøre, sier Hultgren.
- Kan være vanskelig å sammenlikne
Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet, sier prisgarantier kan være fint - men at det kan være vanskelig å sammenlikne og dokumentere.
- Prisgarantier kan være fint for oss forbrukere, men ofte kan det være vanskelig å dokumentere prisforskjellene. Forbrukerrådet har tidligere oppfordret folk til å benytte seg av prisgarantier i byggevaremarkedet. Her er produktene standardiserte slik at det er enkelt å sammenligne og dermed unngå å betale mer enn absolutt nødvendig, sier Skarderud.
- For hoteller og andre tjenester kan det være vanskeligere å sammenligne. Les vilkårene til prisgarantien nøye, og dokumenter prisforskjellene i henhold til dette. På nett gjelder det å ta skjermdumper. I butikker er det lurt å ta bilder av prislapper og annen merking, oppfordrer hun.
