Ekstremværet Hans

Innstendig oppfordring

Dette må du vite hvis du skal fly under ekstremværet.

MØT OPP: Passasjerer kan få problemer med å komme seg tidsnok til Oslo lufthavn. Kommunikasjonsdirektør Harald Nygaard Kvam har en klar oppfordring. Foto: Odd Roar Lange
MØT OPP: Passasjerer kan få problemer med å komme seg tidsnok til Oslo lufthavn. Kommunikasjonsdirektør Harald Nygaard Kvam har en klar oppfordring. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flypassasjerer som skal ut å reise det kommende døgnet bes ta spesielle forholdsregler. Glemmer du dette, kan flyturen ryke - og da må du kjøpe ny flybillett.

Ved landets hovedflyplass, Oslo lufthavn, har de gjennom hele natta og dagen forberedt seg på det som skal komme.

Hetebølge og skogbranner herjer i Sør-Europa. Reiseekspert Odd Roar Lange forklarer hvorfor mange vil slutte å reise til land som Hellas, Spania og Italia. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vi har hatt ekstramannskaper på jobb i mange timer. De har gått over alle kummer, avløp og stikkrenner. Vi har også folk klare ved alle pumpene, slik at vi skal kunne ta unna regnmassene, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn til DinSide.

Vinter-rutiner på plass

- Vi er vant til mye regn ved Oslo lufthavn og har gode rutiner på plass. Passasjerene må være forberedt på at det kan bli litt lengre tid mellom flyavgangene. Og det samme når det gjelder landinger. Dette er noe vi er godt vant til om vinteren. Det er på mange måter de samme prosedyrene som gjelder ved ekstremt mye regn der sikten blir dårligere.

Kvam legger til at reisende må være forberedt på voldsomme regnbyger. Disse kan bli intense i perioder og det medfører mye vann på rullebanen og redusert sikt.

Pass på dette

I tillegg er det viktig å holde seg oppdatert på siste informasjon fra flyselskapet de skal reise med. Disse vil gi informasjon om eventuelle endringer eller kanselleringer.

Kvam kommer samtidig med en innstendig oppfordring til de reisende:

- Beregn ekstra god tid på reisen til flyplassen. Der man kanskje bruker én time på reisen til Oslo lufthavn, må man nå legge inn en buffer.

- Sjekk at E6 er åpen dersom man reiser den veien, eller forsikre deg om at toget går. Det er passasjerenes ansvar å komme tidsnok til flyene. For passasjerene hjelper det lite at flyet går dersom passasjeren ikke rakk fram til flyplassen i tide.

Togstans

Planlegger du å reise til Oslo lufthavn med tog, må du vite dette.

SJ Nord skriver følgende på sine nettsider:

«Alle tog på Dovrebanen, Rørosbanen og Raumabanen onsdag innstilles.»

Dette betyr at SJ Norge innstiller alle tog på Dovrebanen, Rørosbanen og Raumabanen mandag 7. tirsdag 8. august og onsdag 9. august, og det kjøres ikke alternativ transport.

Flytoget setter opp alternativ transport mellom Oslo S og Oslo lufthavn. Også Vy har satt opp busser mellom Oslo S og hovedflyplassen.

Ellers melder Bane Nor om at en rekke andre togstrekninger er stengt, deriblant Finse og Hønefoss på Bergensbanen, Eidsvoll-Støren på Dovrebanen og Lillestrøm-Kongsvinger på grunn av vanskelige værforhold og flom.

Har du et tips om flyreiser under ekstremværet?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyreiser og eksstremværet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer