Ishotell lagt på is

USAs første ishotell møter motstand fra branninspektører, og må døpe seg om til skulptur.

Isriddere Foto: Chena Hot Springs Foto: Chena Hot Springs
Isriddere Foto: Chena Hot Springs Foto: Chena Hot Springs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan finne ishoteller flere steder i verden. Vi har tidligere skrevet om svenskenes stolthet i Jukkasjärvi og det norske ishotellet i Alta, der også deltakerne fra TV Norges 71 grader nord fikk overnatte på sin ferd mot Nordkapp i årets utgave av realityserien. Vi har også fortalt om Stockholms isbar, som er en permanent innretning i et av den svenske hovedstadens hoteller.

Brannfarlig?

Finland, Grønland og Canada har også stått på listen over land som har benyttet seg av snø og is for å skape nye turistattraksjoner av beboelig format. Amerikanerne liker sjelden å henge etter når det er muligheter til å tjene penger på noe nytt, og i år har et vinterferiested i Alaska hatt planer om å åpne landets første ishotell. Men det har vist seg vanskelig. Ikke fordi de mangler is og folk til å utføre jobben, men fordi brannvernmyndighetene har lagt kjepper i hjulene!

I en pressemelding sier konstruktørene:

"Branninspektørene prøver å stikke en firkantet kjepp i et rundt hull. (…) Bare fordi de ikke har en lov som tillatter slike byggverk, betyr ikke det at det er forbudt."

Isballerina Foto: Chena Hot Springs Foto: Chena Hot Springs
Isballerina Foto: Chena Hot Springs Foto: Chena Hot Springs Vis mer


Derfor døper konstruktørene hele anlegget om til en isskulptur, og arbeider videre med planer om å åpne til jul.

Amerikansk glitter

Byggverket ligger ironisk nok på et sted som heter Chena Hot Springs. Dette er noen ni mil nord for Fairbanks i Alaska. Strukturen blir ti meter høy, og skal fylles med glitrende isskulpturer og annen forgjengelig dekorasjon. Konstruktørene selv mener det hele skal ligne et europeisk museum, og med det refererer de vel til dekorasjoner i form av riddere, løver og middelalderske fabeldyr.

Innvendig vil byggverket ha et eget isorgel som man faktisk kan spille på, og lysestaker med dinglende iskrystaller. Isen hentes fra Fairbanks, som er kjent for å ha noe av verdens klareste is.

Tegning av byggverket. Fra Chena Hot Springs
Tegning av byggverket. Fra Chena Hot Springs Vis mer


Konstruktørene sier også at de ønsker å prøve å holde byggverket ved like over sommeren også, ved hjelp av kjøling, aluminiumsinnpakning og vinyldekke.

Andre ishoteller

Vi har tidligere skrevet om andre isbyggverk.

 • Iskald overnatting i Brugge

 • Bunnfrossent teater i Sverige

 • Alta: Ishotell i Nord

 • Whisky in the rocks
 • Underholdning på DinSide Reise:

  pixel
 • Test deg selv - bevis hva du kan
 • Moro på tur - reisehumor
 • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål


 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer