Corona på Island

Island bortimot smittefritt

Det betyr ikke at du bør booke første fly til Reykjavik om du er reiselysten.

Svært lav coronasmitte: Island er nå ett av de europeiske landene med desidert lavest smittetall. Foto: NTB Scanpix
Svært lav coronasmitte: Island er nå ett av de europeiske landene med desidert lavest smittetall. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Smittetallene for corona i Norge varierer veldig fra sted til sted. Mens enkelte geografiske områder sliter med muterte virus og stor smitte, er andre områder lite berørt om dagen.

Ett av de nordiske landene har svært lave smittetall om dagen - her har smitten gått sakte, men sikkert ned den siste tiden, og det er på Island.

Ferske tall fra European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) viser at Island nå er bortimot smittefritt. Strenge reiserestriksjoner gjør samtidig at de færreste av oss kan slenge oss på første fly til Reykjavik.

Så lav er smitten på Island

En kikk på reiserådene fra FHI viser at Island er ett av de gule landene det gjøres unntak for.

Dette bekreftes av tallene fra ECDC, hvor de siste tilgjengelige tallene er på 8,40 per 100 000 innbyggere - altså godt innenfor kravet for å betegnes som gult land.

I et gult land eller område er smittespredningen vurdert å være så lav at det ikke er krav om karantene når man reiser inn Norge fra et slikt land.

Strenge krav ved innreise til Island

Samtidig er det verdt å vite at Island har strenge innreiserestriksjoner, der følgende regler gjelder fra 15. januar og frem til 1.mai, skriver islandske myndigheter:

Alle passasjerer som ankommer Island fra risikoområder og har oppholdt seg der i mer enn 24 timer må ta to covid-19-tester etter ankomst med en karantene mellom de to testene. Den første testen blir tatt ved ankomst og den neste fem dager senere. Man kan først bevege seg ut i samfunnet når negativt svar på den andre testen foreligger, skriver norske UD på sine nettsider.

Disse kan reise til Island

Det er et par unntak fra de strenge innreisereglene til Island som det er verdt å bite seg merke i:

Kommer du fra et EU/Efta-land og kan bekrefte med testresultater at du har hatt covid-19 er du unntatt fra karantenekravet ved innreise.

Også de som kan presentere et internasjonal vaksinesertifikat som bekrefter full vaksinasjon mot covid-19 er unntatt fra kravet om karantene.

Grønland best i klassen

Islands lave smittetall må samtidig se seg grundig slått av en annen nabo i nord, nemlig Grønland, som også er gult område for nordmenn - med tilsvarende strenge innreisekrav for utelendinger.

Siden coronapandemien startet kan de vise til i alt 30 coronasmittede totalt, viser tall fra Landslægeembedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer