Island er årets reisemål

Et eventyr på sagaøya er blitt mye vennligere mot lommeboken.

I Reykjaviks mest trendy barer koster en 0,6 liter øl nå rundt 34 kroner. Foto: Colourbox
I Reykjaviks mest trendy barer koster en 0,6 liter øl nå rundt 34 kroner. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du bestemt deg for hvor du skal reise på ferie i år? Ikke helt? Da bør du vurdere Island.

Geysirer, varme kilder, islandshester, vikinger og høye priser. Det er kanskje det du tenker på når du hører ordet Island. Og ja, sagaøya langt ute i havet har ikke akkurat samme prisnivå som Bulgaria.

Men som du sikkert har fått med deg, traff finanskrisen island med et smell høsten 2008. Dermed sank den islandske kronen kraftig i verdi. Vi snakker om en devaluering på nesten 50 prosent.

Resultatet var en tragedie for den islandske økonomien, og islendere selv. Økonomien er langt fra friskmeldt ennå.

En annen følge av den økonomiske krasjen er at turismen har økt. Ifølge nyhetsbyrået ETN Iceland kom det 566.000 turister til Island i 2009. Dette er et rekordhøyt tall. Til sammenligning har Island 317.000 innbyggere.

Det islandske turistbyrået forventer enda flere tilreisende i 2010.

Ned 65 prosent på 1 1/2 år

Norges Bank vil ikke oppgi kursen på den islandske kronen i forhold til vår norske, men valutakursnettsiden xe.com oppgir at 1000 islandske kroner tilsvarer cirka 46 norske kroner. Denne kursen er basert på kursen Den islandske sentralbanken opplyser. 1 norsk krone tilsvarer cirka 22 islandske. Sammenligner vi denne kursen med kursen i mai 2008, da finanskrisen lå og ulmet og ventet på å slå ned i det islandske samfunnet (noe den gjorde i oktober 2008), tilsvarte 1 norsk krone cirka 14,5 islandske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.