Island får Europas største nasjonalpark

Når Vatnajökulsthjódgardur åpner i juni, blir den Europas største nasjonalpark.

Publisert
Sist oppdatert

Vatnajökul er Europas største isbre, og når breen og de flotte naturområdene rundt blir nasjonalpark, vil dette bli Europas største, med et areal på over 12.000 kvadratkilometer. Til sammenligning er Norges største nasjonalpark, Hardangervidda, 8.000 kvadratkilometer.

Vatnajökulsthjódgardur nasjonalpark vil utgjøre 13 prosent av Islands landområder.

Parken består av vidder, vulkaner, lavalandskap, sandbanker, elver, innsjøer og juv. Island håper at 40.000 turister vil komme og besøke nasjonalparken hvert år.

Det skal bygges flere besøkssentre og lages merkede stier for å gjøre det lettere for folk å besøke nasjonalparken. Det vil ta opptil 4-5 år før hele turistnettverket er ferdig.

- Etableringen av Vatnajökulsthjódgardur er det største naturvernprosjektet i Islands historie. Nasjonalparken vil ikke bare gi beskyttelse til områdets unike natur, men også skape nye muligheter innen turisme, og dermed styrke bosettingen i grenseområdene til parken, sa Islands statsminister Geir H. Haarde i sin tale til Alltinget.

For og imot

Det har ikke bare vært grei skuring å opprette nasjonalparken, ettersom landeiere i området har vært uvillige til at deres land skal bli nasjonalpark.

Naturvernere jubler over at et så stort landområde blir vernet. Det betyr at breelven Jökulsá á Fjöllum ikke vil bli lagt i rør for strømproduksjon. Det er nemlig i ferd med å skje med elven Jökulsá á Brú, siden Karahnjukar kraftstasjon nå bygges i området. Fem dammer konstrueres, og Jökulsá á Brú blir omdirigert i rør inn i den ene dammen, noe som gjør at det originale elveleiet blir tørt store deler av året.

Kilder: Telegraph.co.uk og Travelnewswire.com

Satelittfoto av Vatnajökul. Foto: NASA
Satelittfoto av Vatnajökul. Foto: NASA Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer