Island får Europas største nasjonalpark

Når Vatnajökulsthjódgardur åpner i juni, blir den Europas største nasjonalpark.

Publisert
Sist oppdatert

Vatnajökul er Europas største isbre, og når breen og de flotte naturområdene rundt blir nasjonalpark, vil dette bli Europas største, med et areal på over 12.000 kvadratkilometer. Til sammenligning er Norges største nasjonalpark, Hardangervidda, 8.000 kvadratkilometer.

Vatnajökulsthjódgardur nasjonalpark vil utgjøre 13 prosent av Islands landområder.

Parken består av vidder, vulkaner, lavalandskap, sandbanker, elver, innsjøer og juv. Island håper at 40.000 turister vil komme og besøke nasjonalparken hvert år.

Det skal bygges flere besøkssentre og lages merkede stier for å gjøre det lettere for folk å besøke nasjonalparken. Det vil ta opptil 4-5 år før hele turistnettverket er ferdig.

- Etableringen av Vatnajökulsthjódgardur er det største naturvernprosjektet i Islands historie. Nasjonalparken vil ikke bare gi beskyttelse til områdets unike natur, men også skape nye muligheter innen turisme, og dermed styrke bosettingen i grenseområdene til parken, sa Islands statsminister Geir H. Haarde i sin tale til Alltinget.

For og imot

Det har ikke bare vært grei skuring å opprette nasjonalparken, ettersom landeiere i området har vært uvillige til at deres land skal bli nasjonalpark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer