Italias ti beste badeferier

- Bellissima! sukker mennene som står på Cala Goloritze på Sardinia. Men de snakker ikke om jentene i bikini, de peker på stranda med det turkise vannet.

Publisert
Sist oppdatert

Italia er kanskje ikke det Middelhavslandet som er best kjent for flotte badeferier, men den som leter finner drømmestrender hvor klisjéer som smaragdgrønt, krystallklart og itsy bitsy plutselig får innhold.

1) Sardinia

Sardinia er full av vakre, langrunne strender med krystallklart hav og hvit sand. Santa Teresa di Gallura, Cala Goloritze, Villasimius, Baia de Chia og Pinus er bare noen av strendene som får tankene til å gå til Karibia!

Paradisisk på Capo Vaticano. Foto: www.photito.com
Paradisisk på Capo Vaticano. Foto: www.photito.com Vis mer


2) Capo Vaticano, Calabria

Ligger på utveksten på Italias vrist med utsikt til vulkanøya Stromboli. Ikke så mange turister finner veien hit, og de som gjør det er bevisste på hva de vil ha – nemlig det uspolerte Italia. Strendene her ligger som små, hvite blondekanter mellom granittklipper. Tropea er områdets lille landsby med utekafeer, spesialbutikker og småbysjarm.

3) Ostia - 40 minutter fra Romas bykjerne

Hopp på “il trenino” (det lille toget) fra Piramide holdeplassen midt i Roma. En enveisbillett til Ostia-stranda koster én euro, og tar 40 minutter til endestasjonen Cristoforo Colombo. Stig ut av toget, og vips er du på stranda!
En av de beste strandseksjonene (bagni) heter “Gamrinus” vis a vis togstasjonen. Det koster to euro å komme inn, ytterligere fire euro for å leie strandparasoll og solseng. Om bølgene blir for heftige kan du benytte det private svømmebassenget for to euro. Det eneste du må ta med er håndkle!

En annen strandseksjon som er verdt å sjekke ut er “La Vecchia Pineta” som er proppfull av Romas elite på solfylte sommerdager.

Se store bilder fra strendene

4) Spiaggia dei Conigli, Lampedusa

Utenfor Sicilia ligger det tre små øyer som heter Lampione, Linosa og Lampedusa som er den største av de tre. Dette er turistfri og naturvakker sone! Spiaggia dei Conigli er en av de siste stedene i Middelhavet hvor den utrydningstruede havskilpadda legger egg, så er du heldig kan du få med deg de nyklekkede skilpaddeungenes første ferd ut i det krystallklare vannet. Stranda er et eventyr hvor du kan vasse ut til livet, og følge skyggen din mens du svømmer fordi vannet er så ekstremt rent og klart.

5) Palinuro, Campania

Palinuro er en halvøy beliggende rett over Italias vrist. Dette området er mest kjent for Amalfikysten sør for Napoli og øya Capri, men på disse stedene havner du midt i den overprisede turistfella.

Lenger sør finner du Palinurohalvøya med roligere tempo, naturlige grotter og bortgjemte bukter. Gå ikke glipp av en båtferd gjennom grotter med asurblått hav kun opplyst av båtens lanterne!

6) Riviera del Conero, Marche

Glem Riminis famøse strender, de fikk rykte på seg for natteliv og se-og-bli-sett. En time med bil lenger sør finner du sandbukter, dramatiske klipper og små landsbyer. Portonovo er en av de vakreste landsbyene rett ved vannkanten. “Mezzavalle” og “Due Sorelle” er de beste strendene. Her hentet Dante inspirasjon til klassikeren Divina Commedia.

7) Dykkeparadiset Tremiti

Isole Tremiti er en øygruppe som ligger bare 20 kilometer fra kysten av sør-Italia. De tre øyene heter San Domino, San Nicola og Capraia, og det er bare San Domino som er bebodd. Den mest populære stranda heter Cala delle Arene, og kan bli litt hektisk med italienske solslikkere midt på sommeren. Cala Matano er et bedre og roligere valg.
Tremiti er full av undervannsgrotter med glassklart vann og et fantastisk dyreliv. Den som dykker eller snorkler vil boltre seg her! Ferge med Adriatica fra Vieste tar omtrent en time og koster 35 euro t/r.

8) Laghi Alimini, nær Lecce, Puglia

Fristene badevann ved Otrento. Foto: www.photito.com
Fristene badevann ved Otrento. Foto: www.photito.com Vis mer


Lecce ligger på hælens tupp og er vel verdt et besøk i seg selv. Men de små byene rundt Lecce må ikke glemmes. Otranto er kanskje den aller vakreste, direkte beliggende ved den turkise vannkanten med et fort som minner om tyrkisk invasjon.

9) Monopoli, nær Bari, Puglia

Autentisk liten fiskelandsby med masse sjarm og hverdagsliv. Flere strender og bukter ligger innenfor en 30 minutters radius, den vakreste er kanskje Castello Santo Stefano. I Monopoli spiser du Italias beste fiskeretter, og blir du lei av å bake på stranda, kan du besøke et tradisjonelt trulli-hus eller ta en titt på Grotta Zinzulusa med dryppsten, en saltvannsinnsjø og en ferskvannsinnsjø.

10) På stranda i Venezia

Det går an å kombinere smellvakre Venezia med strandferie. Lido er kommersielt og sild-i-tønne om sommeren, men velger du å fokusere på Venezias sjarm er dette et perfekt sted å kjøle seg ned på hete sommerdager. Dette er eneste del av Venezia man kan kjøre til, og det ligger bare et kjapt og eksotisk hopp på vaporettoen til alle Venezias kjente monumenter og kanaler.

Vil du kutte kraftig ned på de tradisjonelle, skyhøye hotellprisene i Venezia og samtidig bo rett ved stranda, er camping et godt alternativ på firestjerners Marina di Venezia som feirer femti år i år. En mer familievennlig måte å oppdage Venezia på finnes ikke! Campingplassen har ulike typer bungalower og gode opplegg for barn i alle aldre.

Se store bilder fra strendene

Fakta

Store deler av den italienske kysten er privatisert. Mens vi er godt vant med å planlegge en dag på stranda med alt det innebærer av drassing på håndklær, parasoller, niste, drikke og strandleker, er italienerne vant med at stranda er en opplevelse som koster gryn. Strandlinja i Italia er dominert av private “bagni” som leier ut parasoller og solsenger i matchende farge. Mange steder er det også vanlig å leie private omkledningsavlukker.

Husk – unngå august når hele Italia har fellesferie og valfarter til strandkanten!

På nett: Italias offisielle turistnettside


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer