Italiensk for begynnere

Hannibal Lecter i thrilleren Nattsvermeren elsket en god, italiensk Chianti til måltidet. - Mmmmm, smattet han fornøyd, og han er ikke den eneste som tilfreds fukter ganen. Her er noen smakebiter av hva Italia har å by på av berusende nytelser.

Publisert
Sist oppdatert

Italia, som er et av Europas mest betydelige vinproduserende land, opprettholder en tradisjon som begynte i åsene rundt Roma for over 2000 år siden. I dag er vinen en selfølgelighet på middagsbordet, og kan man forskjellen på rosso og bianco er mye gjort.

Systemet for vinklassifiseringen

Som i Frankrike og Spania er vinproduksjonene delt opp i kategorier: Vino da tavola er bordvin, Indicazione Geografica Tipic (IGT) eller vino nostrano, regnes som landvin og er typisk for bestemte geografiske områder, Denominazione di Origine Controllata (DOC) er vin som skal komme fra et avgrenset geografisk område og inneholde bestemte druesorter og Demonazione di Origine Controllata e Garantia (DOCG) er den høyeste klassifiseringen og betyr vin av ypperste kvalitet. DOCG gis til toppviner som rødvinene Barbaresco, Barolo og Chianti Classico.

Det produseres vin i alle Italias 20 fylker. Av kjente og klassiske vindistrikter regnes blant annet Piemonte, Toscana, Veneto, Puglia og Abruzzo, som alle produserer vin som er godt kjente for nordmenn.

Chianti

I de bratte åssidene i Toscana, fra landskapene rundt Firenze, Pisa og Siena i det sentrale Italia, produseres Italias kanskje mest kjente vin, Chianti. Rund, behagelig og god. Chianti Classico fra dalførene mellom Firenze og Siena er fyldig og har en kraftig smak. Vil du ha en mer eksklusiv rødvin bør du unne deg en Chianti Classico Riserva.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer