Italienske parasollutleiere i streik

Lånte ut solsenger og parasoller gratis i protest mot lovendring som gir fri konkurranse.

Parasollutleiere vil beholde sine avtaler og høye utleiepriser. Foto: SXC
Parasollutleiere vil beholde sine avtaler og høye utleiepriser. Foto: SXC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke billig å ligge og sole seg på en strand ved Middelhavet. I hvert fall ikke om du ønsker å leie en solseng og en parasoll. Opptil 20 euro dagen koster det deg på de dyreste strendene (10 euro per parasoll og solseng er ikke uvanlig).

Les også: En solseng til besvær

Men strandløver som skulle på stranda i Italia tirsdag forrige uke, kunne låne begge deler uten å betale en eneste euro. Hvorfor? Fordi parasollutleierne var i streik.

Ja, det høres unektelig merkelig ut, men det var altså slik at Italias mange utleiere av solsenger og parasoller streiket. Det gjorde de i protest mot en ny lov som vil åpne for større konkurranse mellom parasollutleierne, skriver The Times.

Har "evige" franchiseavtaler

I Italia fungerer det nemlig slik at parasollutleierne har franchiseavtale om å leie ut på det og det området av en strand. Franchiseavtalene har gjerne vært i samme familie i generasjoner, og har blitt automatisk fornyet hvert sjette år. Familiene tjener hver sommer tusenvis av euro på å leie ut solsenger og parasoller til turister.

Nå har et EU-direktiv pålagt italienske myndigheter å endre på denne praksisen. Dermed skal det bli større konkurranse om å få disse franchiseavtalene, og antagelig vil prisene for leie da bli lavere. De nye reglene skal tre i kraft i 2015.

Streiken blant parasollutleierne var altså en protest mot dette vedtaket. En av utleierne, hvis familie har hatt franchiseavtale for en strand i Ostia siden slutten av 70-tallet, sa til The Times at dersom ikke vedtaket blir snudd vil parasollutleierne forlate strendene med alle sine solsenger og parasoller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer