Ja, du kan spise niste på fly

Du trenger ikke «snikspise» den medbrakte maten; det er helt greit å spise niste på fly, i alle fall hos de fleste flyselskapene. Men flere av charterselskapene sier nei til niste!

VIL DU HELST SLIPPE? Du må ikke spise flymaten om du ikke vil, og mange flyselskap lar deg gjerne ta med din egen niste du kan spise ombord. Men pass på, spesielt om du skal på charterreise: Både Star Tour og Ving sier nemlig nei til niste! Foto: Shutterstock / Tyler Olson
VIL DU HELST SLIPPE? Du ikke spise flymaten om du ikke vil, og mange flyselskap lar deg gjerne ta med din egen niste du kan spise ombord. Men pass på, spesielt om du skal på charterreise: Både Star Tour og Ving sier nemlig nei til niste! Foto: Shutterstock / Tyler Olson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ikke lyst til å kjøpe flymaten de selger ombord, men vet at du vil bli sulten på turen? Du kan trygt ta med niste ombord, og du trenger ikke «snikspise» den:

De fleste flyselskapene vi har snakket med sier det er helt greit å spise medbrakt mat ombord.

Men pass på: Dette gjelder ikke alle. Reiser du charter, kan du få nei!

LES OGSÅ: Mye dyrere ombord enn i butikken

Billigere med medbrakt niste

Det er ofte ganske dyrt å kjøpe mat og drikke på flyet. En flaske vann eller brus koster ofte 30 kroner, og et smørbrød koster raskt 50-60 kroner. Bare en liten pakke med ferdigsmurte Wasa knekkebrød koster for eksempel 25 kroner på et Norwegian-fly, mens det koster 8-10 kroner i butikken.

Hva er best?

Hva liker du best: Spise flymat eller ta med egen mat på flyturen? (Avsluttet)
Egen mat(67%) 3561
Flymat(23%) 1234
Ingen preferanser(8%) 435
Vet ikke(2%) 95
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
JA TIL NISTE: Lasse Sandaker-Nielsen sier det er helt greit med niste på Norwegian-flyvninger. Foto: PER ERVLAND
JA TIL NISTE: Lasse Sandaker-Nielsen sier det er helt greit med niste på Norwegian-flyvninger. Foto: PER ERVLAND Vis merDa er det mye billigere å kjøpe med seg noe fra butikken, som du tar med i håndbagasjen. Med noen få unntak, er det stort sett greit å ta med seg mat gjennom sikkerhetskontrollen.

LES OGSÅ: Ikke ta med krem og smørepålegg ...

Ja til niste: Ingen grunn til å føle seg «snikete»

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, sier til Dinside at det ikke er noen grunn til å føle seg snikete om man spiser medbrakt niste på flyet.

- Det er det på ingen måte. Hos oss kan man enten kjøpe mat om bord, bestille den på forhånd på turer til USA og Thailand, eller ta med seg den maten man selv ønsker. Noen ønsker å ha med seg egen matpakke, mens andre tar med seg en bagett som er kjøpt på flyplassen. Det er også helt greit å ta med eget drikke, bortsett fra alkohol. Et generelt råd om kutyme er å huske på at du sitter om bord i et fly med mange andre reisende, uttaler Sandaker-Nielsen.

Også med SAS er det helt greit å spise medbrakt.

- Alt innenfor rimelighetens grenser er OK. Fortsatt gjelder den generelle regel om at man ikke skal være til sjenanse for andre, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til Dinside.

Han kjenner ikke til at det har vært situasjoner hvor passasjerer har blitt bedt om å pakke sammen nistepakken.

- Men hvis du har godsaker, så er det hyggelig om du spanderer litt på dine medpassasjerer også, sier Johansen.

Du kan også ha med egen drikke om bord, men ikke alkoholholdige drikkevarer: Alkoholinntak vil flyselskapene ha kontroll på.

LES OGSÅ: Dette er det faktisk billigere å handle i lufta

NEI, DU MÅ IKKE KJØPE OMBORD-MATEN: Norwegian er blant flyselskapene som selger mat ombord, men som sier det er helt ok at du spiser medbrakt. Foto: KRISTIN SØRDAL
NEI, DU MÅ IKKE KJØPE OMBORD-MATEN: Norwegian er blant flyselskapene som selger mat ombord, men som sier det er helt ok at du spiser medbrakt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merOgså Ryanair sier ja til nistepakker

RYANAIR SIER JA: De selger deg gjerne det meste ombord, men det er heller ikke noe problem å ta med egen mat og drikke for å spise på Ryanair-reisen. Foto: RYANAIR
RYANAIR SIER JA: De selger deg gjerne det meste ombord, men det er heller ikke noe problem å ta med egen mat og drikke for å spise på Ryanair-reisen. Foto: RYANAIR Vis mer
NISTE ER HELT OK: Du kan trygt spise niste på tur med Ryanair, sier Robin Kiely i Ryanair. Foto: RYANAIR
NISTE ER HELT OK: Du kan trygt spise niste på tur med Ryanair, sier Robin Kiely i Ryanair. Foto: RYANAIR Vis merHar du reist med Ryanair noen gang, har du også opplevd det ganske pågående salget ombord. Men heller ikke der trenger du føle at du gjør noe «ulovlig» dersom du velger egen niste fremfor ombordkjøpt mat.

Robin Kiely, kommunikasjonssjef i Ryanair, sier til Dinside at det er helt ok å spise egen niste på Ryanairs flyvninger, og at du garantert ikke vil oppleve å bli bedt om å legge bort nistepakken underveis.

Eneste begrensningen er at du ikke kan ta med varme væsker. Suppetermosen må du altså la være igjen hjemme.

- Varme væsker eller drikker er ikke tillatt, av sikkerhetsgrunner. For øvrig kan kunder gjerne også ha med egen drikke ombord - men de kan ikke drikke medbragt alkohol, uttaler Kiely til Dinside.

På spørsmål om det er noe annet kunder bør tenke på, når de har med egen mat ombord, uttaler Kiely:

- Kunder bør tenke på det faktum at lunsjen sannsynligvis koster mer enn flybilletten gjør, uttaler Kiely.

LES OGSÅ: Ikke kast vannflaska før sikkerhetskontrollen: Fyll den opp gratis!

Nei til niste på charterflyvninger!

Skal du på charterferie, bør du sjekke hvilket flyselskap du skal reise med dersom du ønsker å ta med deg egen mat ombord. Reiser du for eksempel med SAS eller Norwegian på en charterflyvning for Ving, er det flyselskapenes vilkår som gjelder: Da kan du ta med deg egen mat.

Men dersom du skal fly med charterselskapenes egne flyselskap, Thomas Cook for Ving eller TUIfly for Star Tour, får du ikke lov til å spise medbragt:

NEI: Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving sier du ikke får spise medbrakt med Vings flyselskap Thomas Cook. Foto: VING NORGE
NEI: Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving sier du ikke får spise medbrakt med Vings flyselskap Thomas Cook. Foto: VING NORGE Vis mer


- Det stemmer at vi i utgangspunktet ikke tillater passasjerer å ta med mat og drikke om bord. Dette av hensyn til allergikere og hygiene, men også det faktum at vi i motsetning til ruteflyselskapene har et servicekonsept som inkluderer et stort utvalg menyer med ulik type mat og drikke, uttaler Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsansvarlig hos Ving Norge, til Dinside.

Hun forteller at de også opplever at det kan bli mye rot og søppel hvis mange passasjerer har med seg egen mat, at dette ofte kan være emballering som ikke passer inn i deres resirkuleringssystem, og at dette også er en av grunnene til at de sier nei til medbrakt.

Også Star Tour sier generelt nei til niste ombord:

IKKE TA MED EGEN MAT: Star Tour oppfordrer til ikke å ta med egen mat ombord, forteller Nora Aspengren i Star Tour. Foto: STAR TOUR
IKKE TA MED EGEN MAT: Star Tour oppfordrer til ikke å ta med egen mat ombord, forteller Nora Aspengren i Star Tour. Foto: STAR TOUR Vis mer


- Generelt oppfordrer vi folk til å ikke ta med egen mat ombord. Dette med hensyn til andre passasjerer og mulige allergier, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig for Star Tour, til Dinside.

Hun understreker at det er forskjell på å ta med seg full middag og bare litt snacks, og at det meste som er «innenfor rimelighetens grenser» går helt fint. Også barnemat er ok.

- Jeg kan fort bli småsulten og på lange flyturer tar jeg gjerne med meg frukt eller lignende i tillegg til flymaten vi får servert, og det går helt fint, sier hun.

Du kan likevel bli nektet å spise den medbrakte maten din ombord.

- Ja, man kan bli nektet å spise medbrakt mat ombord. Hvis du har med deg mat som lukter mye eller dersom vi har medpassasjerer med allergier, så kan kabinpersonalet nekte deg å spise det ombord. Dersom man har med seg passasjerer med ekstreme allergier, eksempelvis luftbåren nøtteallergi, vil kabinpersonalet annonsere det før take-off eller informere før avgang, sier Aspengren.

Hun oppfordrer til å ta hensyn til andre, og til å spise før eller etter flyturen dersom man ikke vil spise det som serveres på flyet.

Alt inkludert? Du kan fremdeles spise niste

Spørsmålet om det er greit å ha med egen niste til avnytelse ombord, vil selvsagt være mest relevant i de tilfellene der det ikke er servering inkludert i billettprisen.

Dette kan gjelde de allerede nevnte flyselskapene, altså SAS, Norwegian og Ryanair - og også andre flyselskap som har begrenset servering på kortere flyvninger.

På lengre flyreiser er ofte mat inkludert - men også der finnes det unntak - som for eksempel med Norwegian hvor du kan velge å oppgradere billetten (og betale mer) for å få mat inkludert.

Men der kan du altså også velge å kjøpe billigste billett og ta med deg maten selv.

IKKE BEHOV FOR NISTE HER: Emirates flyr kun langdistanse, og der er varmmat og ubegrenset drikke inkludert i flybilletten - og du trenger dermed ikke tenke på å ta med. Dersom du ikke absolutt vil ha med din egen mat, da. I så fall oppfordres du til å ta hensyn til dine medpassasjerer. Foto: PER ERVLAND
IKKE BEHOV FOR NISTE HER: Emirates flyr kun langdistanse, og der er varmmat og ubegrenset drikke inkludert i flybilletten - og du trenger dermed ikke tenke på å ta med. Dersom du ikke absolutt vil ha med din egen mat, da. I så fall oppfordres du til å ta hensyn til dine medpassasjerer. Foto: PER ERVLAND Vis merEmirates er eksempel på et flyselskap hvor det er servering inkludert i prisen. Norgessjef i Emirates, Terje Grue, uttaler til Dinside at de likevel ikke vil nekte noen å ta med seg egen mat ombord - men understreker at de serverer varmmat av høy kvalitet og ubegrenset med drikke, på alle deres flyvninger.

LES OGSÅ: Vi har sjekket ut flyluksusen hos Emirates: Se selv her!

- Vi nekter ingen å ta med mat eller spise om bord, men det er alltid servering inkludert hos Emirates, sier Grue, men oppfordrer til å unngå matvarer med sterk lukt dersom man likevel insisterer på å ha med sin egen, fordi dette kan sjenere sidemannen.

Han understreker også at det er god kutyme å vise hensyn til de som sitter rundt deg, når det kommer til å spise medbragt.

- Sunn fornuft bør være en god rettesnor. Vis litt hensyn til de som sitter tett rundt deg, og dersom man har med seg poser med snacks som for eksempel potetgull og nøtter, så er det flott om man ikke lar søppelet ligge å flyte etter seg. Vårt cabincrew rydder jevnlig i kabinen og tar med seg dette søppelet også, uttaler han til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer