Ja, håndvarmere hjelper

Alltid kald på hendene? Prøv en håndvarmer, det hjelper MYE.

Vi har testet fem ulike håndvarmere ute på tur. Vi liker noen bedre enn andre. Foto: Kristin Sørdal
Vi har testet fem ulike håndvarmere ute på tur. Vi liker noen bedre enn andre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede hører med til den befolkningsgruppen som er mye kald. Det forhindrer meg ikke fra å være mye ute på tur, men da vet jeg at resultatet blir: A: kalde hender, B: kalde føtter. Og ja, jeg bruker ull fra innerst til ytterst - fra topp til tå.

Med utgangspunkt i flere som plages med kalde hender, har vi testet ulike håndvarmere.

Det vi kan si, er at alle disse produktene hjelper. Spørsmålet er bare hvor enkle de er å bruke, hvor praktiske de er, og hvor lenge de hjelper.

Vi har testet fem ulike produkter som gir oss varme på fem ulike måter:

 • Oppladbar håndvarmer med innebygd lithium-ion-batteri
 • Engangs varmeposer
 • Gjenbruks-varmeputer
 • Hanske med varmeslynge
 • Håndvarmer med lightervæske

 • Håndvarmerne er testet i vanlig bruk vinterstid, ute på tur i skog og mark.

  Les også: Oppbevarer du skiutstyret feil, risikerer du å ikke få erstatning!

  Oppladbar håndvarmer fra fondprodukter.se Foto: Kristin Sørdal
  Oppladbar håndvarmer fra fondprodukter.se Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Oppladbar håndvarmer

  Produkt: Oppladbar håndvarmer fra fondprodukter.se

  Det er praktisk og enkelt med en oppladbar håndvarmer. Det kan riktignok være noen situasjoner hvor lading med USB-kabel til PC er upraktisk - om du skal et sted uten strøm eller PC - men i alle fall kan problemet med PC-mangel omgås ved å bruke en USB strøm-adapter (cirka 50 kroner). Varmerne fullades i løpet av et par timer. Ifølge produsenten skal de varme i tre timer, men våre sluttet å varme etter to timer: Da kommer den røde lampen på som skal varsle om at det er 15 prosent batterikapasitet igjen - men kun fem minutter etter at varsellampen kom på, var vår håndvarmer kald. Håndvarmeren består av selve batteriet og et futteral. Behagelig temperatur med futteralet på, da stikker den verste neglespretten, men med futteralet av blir den nesten for varm.

  Pris: cirka 145 kroner per stykk - eller 290 kroner for to (pris fra coolstuff.no)

  Vi synes: Ja, denne hjelper oss over den verste neglespretten. Veldig enkel i bruk og enkelt å forholde seg til lading. Du kan skru den av og på etter behov. To timer med varme kan bli litt i snaueste laget for vår del.

  Er koppvarmere du plugger i PC-en noe annet enn en gimmick? Les testen!

  HotSpot engangs varmeposer. Foto: Kristin Sørdal
  HotSpot engangs varmeposer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Varmeposer

  Produkt: HotSpot engangs varmeposer.

  Dette er engangs varmeposer som du altså ikke kan bruke om igjen. Når du har åpnet en pose, så varer den i den tilmålte tiden, og så er det bare å kaste den. Varmeposene reagerer med luft når du åpner plasten den kommer i, og begynner å varme etter noen minutter. Den varmer ikke så mye til å begynne med, men varmen kommer bedre etterhvert, og etter cirka 20 minutter er varmeeffekten omtrent som USB-varmeren. Maks varmeeffekt er cirka 1 time etter åpning.

  Dette er også det av produktene som er best med tanke på flere bruksområder - som eksempelvis for kalde tær. De er mykest og minst, og passer dermed fint inn i sokken og ned i skoen.

  Pris: 49 kroner for 6-pack - eller 16 kroner for to (pris fra Clas Ohlson)

  Vi synes: Vi liker disse engangsposene veldig godt. De er myke, passe små i størrelse, og de varmer lenge. De skal ifølge produsenten varme i seks timer, men vi opplevde at de varmet lenger enn det - opptil 8-9 timer. Så det burde holde for de fleste turene. Selvsagt ikke like mye varme på slutten, men varm nok til å lunke kalde fingre (og tær). Eneste ulempen er nettopp at dette er engangsposer, så kostnadsmessig er dette ikke det mest økonomiske. Men for bruk en gang imellom, fungerer det i alle fall veldig bra (og du kan få kvantumsrabatt om du kjøper flere pakker: 33 kroner for 6-pack ved kjøp av tre - da blir stykkprisen 5,50 kroner i stedet for 8 kroner).

  Gjenbruks-varmeputer fra asaklitt. Foto: Kristin Sørdal
  Gjenbruks-varmeputer fra asaklitt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Varmeputer

  Produkt: Gjenbruks-varmeputer fra asaklitt.

  Dette er de håndvarmerne med kortest effekt - det er altså disse som avgir varme i kortest tid. Fra du aktiverer dem og til de begynner å bli harde og kalde, tar det 20-30 minutter. Når det er sagt, så avgir de skikkelig godt med varme når det står på - men de virker i så kort tid at dersom du er ute noen timer, så blir det snaut. Det gir en lunk til frosne hender, men det blir akk så kaldt når effekten er borte og du fremdeles må se på flere timer med kalde fingre. Du kan selvsagt investere i flere sett, slik at du har ferske i sekken, klar til bruk. Da vil det være en god løsning. Putene er jo også gjenbrukbare - du reaktiverer dem ved å koke dem i en kjele med vann i 15 minutter. Dersom du investerer i eksempelvis fire pakker, har du i alle fall to timer med varme - og putene avgir noe restvarme slik at du kan strekke ett sett til 40-45 minutter. Da er investeringskostnaden 236 kroner, og du er fremldeles under kostnaden for to USB-varmere.

  Pris: 59 kroner for 2-pack (pris fra Clas Ohlson)

  Vi synes: De avgir veldig god varme når de virker, men denne tiden er altfor kort. Vi vil ha mer varme enn kun 20-30 minutter! Dersom du har flere sett, kan det imidlertid være en god løsning - men da må du jo selvsagt ha et sted å oppbevare de ekstra posene. Disse er ganske store; større enn både engangsvarmerne og USB-varmeren, så de er ikke til å legge i sokken. De tar også endel plass i votten.

  Heat hanske med varmeslynge. Foto: Kristin Sørdal
  Heat hanske med varmeslynge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Hanske med varmeslynge

  Produkt: Heat hanske med varmeslynge.

  Dette er hansker med innebygde varmeslynger i håndflaten og på innsiden av fingrene. Varmen kommer fra tre AA-batterier i hver hanske, som settes inn i en batteriholder og skrus av og på etter ønske. Når batteriene er på, holder tre AA-batterier cirka 2,5 timer. Etter tre timer er det ingen varme i hanskene - unntatt fra selve batteriholderen som er (skremmende) varm. Vi opplevde imidlertid at hanskene ikke holdt oss særlig varme på fingrene, vi måtte knytte neven hardt for å kjenne at det faktisk var varme i trådene ut til fingrene. Hanskene er dessuten veldig store og klumpete - som er ganske upraktisk.

  Hansker er dessuten også i utgangspunktet mye kaldere enn votter, noe som er videre en ulempe. Med votter kunne du ha skrudd av varmen og dermed strukket tiden du kunne få assistanse-varme noe, men ettersom det er snakk om hansker så blir fingrene i utgangspunktet kaldere igjen, mye fortere. Dersom du MÅ ha hansker, vil dette likevel ikke gi deg litt mer vame enn med helt vanlige hansker.

  Pris: 249 kroner for ett par hansker (pris fra Clas Ohlson - i till kommer kostnader til tre AA-batterier per hanske.

  Vi synes: Store, stive, klumpete og upraktiske. Ett sett batterier holder kun til 2,5 timer. Vi ville valgt noe annet.

  Zippo håndvarmer. Foto: Kristin Sørdal
  Zippo håndvarmer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Håndvarmer med lightervæske

  Produkt: Zippo håndvarmer.

  Dette er en litt mer avansert håndvarmer, og i alle fall den som krever mest i forhold til betjening. Du må selv fylle lighterdrivstoff på håndvarmeren (les: dette var noe søl), og den må tennes - fortrinnsvis med lighter: fyrstikk brenner rett og slett ikke lenge nok til å få tent den skikkelig. Den brenner imidlertid ikke med en stor, slikkende flamme dersom du skulle være redd for det - varmen utvikles av en katalytisk prosess, uten flamme. Vi opplevde imidlertid at det var litt vrient å få tent varmeren skikkelig - det kan lønne seg å gjøre dette før du går ut. Det tar også ganske lang tid før den varmer på maks effekt - men når den gjør det så varmer den skikkelig.

  En annen ulempe med denne håndvarmeren er at du ikke kan slukke den når du er ferdig med den - når den først er tent, må den brenne til den slukker av seg selv. Du kan styre denne tiden til en viss grad, med hvor mye lightervæske du fyller på. Du kan plassere varmeren på ikke-brennbar overflate etter bruk, til den slukker. Den brenner i opptil 12 timer, men du kan velge å fylle på for cirka 6 timer - eller mindre. Vær oppmerksom på at lightervæske som brenner, lukter.

  Pris: 259 kroner per stykk - 518 kroner for to (pris fra coolstuff.no). I tillegg kommer kostnader til lightervæske.

  Vi synes: Dette er den varmeren som er mest komplisert å bruke, av de vi har testet. Den krever håndtering av brannfarlig væske - som krever ekstra omtake og forsiktighet. Vi synes det var mye søl med denne, både ved påfylling (nei, vi er ikke mer enn gjennomsnittet klønete) og ved bruk: Vi erfarte at det lekker lighterolje om vi legger den horisontalt. Den varmer imidlertid godt og lenge - dette er nok den som varmer mest og lengst - men det tar lang tid fra tenning til den er på maks varmeeffekt. Den er også veldig stor og klumpete, etter vår mening, og det er en stor ulempe at du ikke kan slukke den når du er ferdig for dagen. Vi synes det alt i alt er for mye håndtering og søl med denne.

  Kaldt hus eller hytte? Her er noen tips for dem som ikke er forfengelig.

  Hva fungerer best?

  Vi har hatt med og brukt varmeposene på tur i kaldt vintervær over en periode. Vi har ikke testet produktene direkte opp mot hverandre, men sett på hvorvidt de enkelte funker etter intensjonen, og hvor godt eller dårlig vi synes de fungerer i det daglige. Vi er ikke noen Lars Monsen, for å si det sånn, og er ikke på tur i dagesvis. Vi har testet håndvarmerne til vanlig bruk, på korte og lengre turer ute i det fri - men aldri lenger enn en god dagsutflukt.

  Alle produktene varmer. Så spørs det hva du har behov for av varme, og hvor lenge du ønsker at de skal varme, det må være opp til den enkelte å vurdere.

  Vi synes at hanskene med varmeslynge var de som varmet minst - og vi ville aldri gått for dem. De gir rett og slett for lite varme, og ett sett batterier varer kun 2,5 timer.

  Vi synes også at det er altfor mye håndtering med Zippo-varmeren. Det er søl i forbindelse med påfylling, søl om den ligger horisontalt (du må jo legge den fra deg dersom den fremdeles varmer etter endt tur - og hva da om den ligger horisontalt i lomma?), du kan ikke skru den av når du er ferdig for dagen, og den er veldig stor. Dette er ikke vårt førstevalg.

  Vi liker best de tre øvrige: Engangsposene, varmeputene fra asaklitt og lithium-ion-varmerne. Best varme blir det av putene fra asaklitt, men da bør du ha noen flere sett i backup om du skal være ute en hel dag. Vi liker vi også veldig godt lithium-ion-varmerne, de er enkle å forholde seg til og varmer godt nok, men husk at de kun varmer i to timer før de må lades opp igjen. Denne tidsperioden kan strekkes ved å skru dem av og på etter behov. Engangsposene varmer også godt, og veldig lenge - og vil kunne hjelpe med å jage unna frosne fingre på kalde dager.

  Les også: Vi har testet elektrisk varmepledd fra OBH Nordica

  Hva med beina?

  Kalde tær er heller ikke noe å rope hurra for, og behovet melder seg for litt ekstravarme når verken ull eller tykke sko hjelper. Da er det gull verdt med noe varmende man kan putte i skoen, og her kan du ha nytte av en håndvarmer.

  Det finnes riktignok spesialtilpassede tåvarmere, men det er jo praktisk dersom du kan bruke håndvarmeren til å tilføre litt ekstra varme til tærne også - når du først har dem.

  Her er det engangsposene som fungerer best: de er passe små så de får plass inni sokken og nedi en litt rommelig sko (ikke smale støvletter). De er også testens mykeste og mest tøyelige, så du merker ikke så godt at de ligger der. Den oppladbare håndvarmeren kan også til nød legges nedi skoen, men denne er endel større, og selvsagt hardere og mer kantete, så den er ikke på langt nær så komfortabel - og det avhenger rett og slett av skoen din hvorvidt det er plass.

  Når det er sagt: Det er alltid mer komfortabelt med et fremmedlegeme i skoen enn med kalde tær.

  Zippoen og kokeputene blir for store og tykke til å putte i skoen, og hanskene med varmetråder ... vel, det taler for seg selv.

  God (varm) tur!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer