Ja, vi elsker cruise

Det er ikke til å se bort fra at cruise gir deg valuta for pengene. Nå har også nordmenn oppdaget det.

Publisert
Sist oppdatert
Vi ser en eksplosjonsartet vekst i nordmenn som vil reise på cruise.


"Newlywed, overfed or nearly dead..."

Det engelske ordtaket om cruisepassasjerer har nok lenge vært ganske nær sannheten, men nå står det så absolutt for fall.

Middelhavet ser en eksplosjonsartet utvikling i cruisemarkedet om dagen, og gruppen mennesker som vil feriere på denne måten blir stadig større.

Klatrevegg er bare en av mange aktivitets tilbud på RCCLs Independence of the Seas.
Klatrevegg er bare en av mange aktivitets tilbud på RCCLs Independence of the Seas. Vis mer


Det er egentlig ikke så rart når vi ser på det nyeste innen cruiseskip. DinSide var med da Royal Caribbean (RCCL) sitt nye skip, Independence of the Seas, ble innviet i Oslofjorden for en drøy måned siden. Og vi kunne ikke bli annet enn imponert over hva man i dag klarer å pakke sammen av tilbud inne på et skip.

Surfebølge, minigolf, klatrevegg og skøytebane er bare noen av tilbudene som kan aktivisere barn og voksne på et av verdens tre største skip som noen gang bygget.

Se bilder og les mer om verdens største cruiseskip her...

60 prosent økning blant nordmenn


Det er likevel ikke bare den nye generasjonen skip som gjør at Middelhavet ser et inntog av cruisebåter i sommer.

- Det er nok mange faktorer som gjør at nordmenn får opp øynene sine for cruise. Flere, finere og nyere skip, samt mer spennende og varierte reiseruter gjør at Middelhavet nå går Karibia en god gang i cruisenæringen.

Vi ser også at hele markedssegmentet blir bredere - alle reiser sammen på cruise. Snittalderen synker år for år, og flere barnefamilier og unge finner ut at cruise gir ferie for pengene, sier Ellen Stebekk, som er markedssjef i RCCL Norden og Baltikum.

Hun kan fortelle at for RCCL sin del er det kortcruise i Norden som øker mest. Neste år planlegger selskapet å doble avgangene sine fra Oslo og Stockholm til Amsterdam, Tallin og St. Petersburg.

Fra i fjor til i år har økningen vært på 60 prosent blant nordmenn som vil reise på cruise med selskapet. Økningen relativt sett er likevel størst i Middelhavet. Det er også her kronjuvelen Independence of the Seas seiler i disse dager.

- Tidligere ble de nyeste og flotteste cruisebåtene sendt til Karibia - nå blir de satt rett i trafikk i Middelhavet, sier Stebekk.

Hvem kunne vel ikke tenke seg denne utsikten over Middelhavsperlene i to uker for 15 000 kroner?
Hvem kunne vel ikke tenke seg denne utsikten over Middelhavsperlene i to uker for 15 000 kroner? Vis mer


Valutakursen viser vei

Mye av grunnen til dette er at amerikanere mer enn noen gang er på utkikk etter en ferie i Europa, men valutakursen er som kjent ikke i deres favør. Cruise betales likevel i dollar, og det du måtte ønske å kjøpe i tillegg til all-inclusive på båten, blir også betalt med grønne sedler.

- Den svake dollaren har gjort europaferien utrolig dyr for de fem millioner amerikanere som tar den landbaserte ferien sin der hvert år. Cruiseferier gjør derimot ferien mye billigere for denne gruppen. Valutaen er drivfaktoren bak den store veksten, uttalte Richard Meadows, salgssjef i cruiseselskapet Holland America til USA Today nylig.

Legger vi denne informasjonen sammen med tall fra RCCL, som viser at mindre enn tre prosent av europeere har gått ombord på en cruisebåt i sitt liv, samtidig som 15 prosent av amerikanere har gjort det tidligere, blir Europa betegnet som et marked med kjempepotensial blant cruiseselskapene.

Mye for pengene

Så hva får du for pengene dine om du reiser på cruise?

- Tommelfingerregelen for cruise er 1000 kroner per dag per person, noe som inkluderer fem stjerners hotell (på båten), alle måltider på restauranter og spisesteder inne på båten (alkohol betaler man for), alle aktiviteter for barn og voksne, underholdning, treningssenter og så videre. Prisene er flytende, og det lønner seg å bestille tidlig for å få de beste prisene.

Barn koster like mye som voksne, men ser du på hva du får i forhold til en ferie på land med like mange opplevelser og samme standard, er dette veldig billig, sier Stebekk i RCCL.

Til eksempel koster et 14-dagers cruise på Independence of Seas i Middelhavet med utreise 28. juni cirka 15.000 kroner. Da er ruten følgende: Southampton - Gibraltar - Barcelona - Nice - Toscana - Sardinia - Malaga - Lisboa - Vigo.

Prisene er tatt fra mai måned og kan ha steget frem til dags dato.

Mer cruise på DinSide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer