Jakt for dummies

Hvordan får man skogens konge og hans hoff i hus, hvor mye koster det, og hvor finner du dem? Vi gir deg svarene på spørsmålene du aldri har turt å spørre.

Publisert
Sist oppdatert
Rådyr, elg, rein, hare eller rype? Mulighetene er mange.
Foto: Bent Isaksen
Rådyr, elg, rein, hare eller rype? Mulighetene er mange.
Foto: Bent Isaksen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Jeg har blitt inspirert til å fylle fryseboks og gryter med skogens konger, Helene harefrøken, Bambi og småspretne ryper. Men hvor i all verden starter man dersom kunnskapene om friluftsliv begrenser seg til å kunne forskjellen på kastanjer og valnøtter, og det eneste skotøyet i skapet har femten centimeter hæler.

- Skaff deg en Toyota Land Cruiser 100 og en elgtrekker, er forslagene som kommer fra ganske likesinnede kontorrotter i redaksjonslokalene. Men selv en jaktnovise skjønner at det skal mer til enn firehjulstrekk til en million, og en dustete elgkrok for å kunne servere egenskutt elgcarpaccio til jul.

Se oversikten:
Kjappe fakta om jakt
Dette koster høstjakta
Jenter på jakt

Jegerprøven

Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Vis mer

”Alle førstegangsjegere må gjennomføre et jegerprøvekurs og bestå jegerprøven. Jegerprøvekurset består nå av et kurs på totalt 30 timer fordelt på 9 samlinger.”

Dette står å lese på Norsk jeger- og fiskerforening. Men hva i all verden går jegerprøven ut på?

Kurset har som hensikt å gi vordende jegere en gjennomgang av temaer knyttet til jakt og våpenbruk; Jaktmoral, etikk, lovverk, forskrifter, våpenhåndtering, jaktmetoder, artskunnskap, bruk av hund og praktiske øvelser i hagl- og rifleskyting, feller, fangst og i orientering.

- Og deretter er det bare å løpe ut i skauen og plaffe i vei, ikke sant Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger og fiskerforbund?

- Nei, ikke helt. For det første er det forskjell på storvilt- og småviltjakt. For å jakte storvilt må du i tillegg til jegerprøve avlegge årlige skyteprøver. Du må kunne dokumentere 30 skudd, og fem treff på blink.

- Er det stor strykprosent på jegerprøven?

- Det er alltid noen som stryker, men man får da en ny sjanser til å avlegge prøve. For å bestå jegerprøven, må man bestå 40 av 50 spørsmål.

Det koster mellom 1.000 og 2.500 kroner å ta jegerprøvekurset.

Nordmarka?

- Jakt handler like mye om opplevelse og tradisjon, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforening.
Foto: Natur & Fritid
- Jakt handler like mye om opplevelse og tradisjon, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforening.
Foto: Natur & Fritid Vis mer

- Men når jeg endelig har bevist både skyteferdigheter og teoretisk ballast, kan jeg vel ta med rifla og jogge ut i Marka?

- Du må innhente tillatelse av grunneieren, som også kan være staten, for å jakte i et terreng. I tillegg må du betale jegeravgift på 240 kroner. For storvilt kommer en avgift på 60 kroner.

- Må man betale for å leie jaktterreng?

- Ja, prisen avhenger av hvor du jakter, og hva du jakter på.

- Men med alle avgifter og utstyr må det jo bli fryktelig dyrt å gå på jakt?

- Ja , vi regner med en kilopris på kjøttet på 65 – 75 kroner, men det er egentlig misvisende for i tillegg kommer jegerprøve, utstyr, reise og lignende. Vi bruker årlig en milliard på jakt og jaktrelaterte ting.

- Dersom jeg bryter milliarden ned i antall kilo skutt vilt får jeg vel en ganske høy kilopris?

- Ja, men det blir misvisende. Jakt er mye mer enn kilopris. Det handler om friluftsglede og tradisjon. Og sett at vi ikke gikk på jakt ville det gå ganske mange kilo kjøtt ute i skogen, samtidig som vi måtte øke broilerproduksjonen.

Skitt jakt?

Får du ikke tak verken elg eller kanin er det ingenting i veien for at en enkel telefonsamtale kan føre til full fryser. En liten telefonrunde til viltforretninger med prisforespørsel på en hel elg og rein kommer starter på henholdsvis 69 kroner og 55 kroner kiloet. I tillegg kommer frakt. Og hvor kjøttet kommer fra er det jo ingen som behøver å vite:

- Jo’a, det var en stri jobb å få skrotten i hus, sier du dystert mens du heller opp elgsodden. – Med det gikk lell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer