Kan et flyselskap forskjellsbehandle passasjerer fra samme fly, dersom de ber om erstatning når reisen blir kansellert? Nei, mener flypassasjer Frode Meinich.
Men SAS var ikke enig, og DinSide tok saken. Og nå er det blitt en ny løsning.
Flyturen som ble til togtur
I oktober 2021 gjorde Frode Meinich og kona Netten Østberg, sammen med et vennepar, seg klare for en flytur fra Trondheim til Oslo, da de under frokosten fikk melding fra SAS om at ettermiddagsflyet var kansellert.
Litt senere samme dag ble de ombooket til et fly med avreise neste ettermiddag. Det passet ikke for reisefølget på fire, den siste søndagen i høstmåneden oktober. Og for å rekke hjem til jobben neste dag satte de seg heller på et tog fra trønderhovedstaden og tilbake til Østlandet.
- Vel om bord på toget hadde vi god tid til å sende inn et krav til SAS om refusjon av de ubrukte billettene, samt krav om 250 euro, som følge av det standariserte EU-regulativet. Jeg fylte først ut skjemaet for kona, deretter et likelydende for meg selv. Venneparet gjorde det samme, forteller Frode Meinich til DinSide.

Tre ja, ett nei
Etter bare få dager kom svaret fra SAS. Tre av dem fikk ja på både billettrefusjon og 250 euro i kompensasjon. Mens Frode Meinich fikk avslag på kompensasjonsbeløpet.
- Jeg ble overrasket og litt paff, men regnet med at det kunne bero på en feil. Jeg hadde jo sendt inn to identiske klager. Og sendte derfor kravet - inklusiv informasjon om at de tre andre hadde fått innvilget sitt krav - på nytt. Men kunderådgiveren hos SAS stod på sitt: Avslag igjen.

– En følelse av å bli lurt
Ingen kontakt
- Jeg forsøkte igjen og igjen å kontakte SAS, for å oppklare saken, men fikk ikke noe svar. Og irritasjonen min økte for hver e-post jeg sendte. Det handlet egentlig ikke om pengene, men om forskjellsbehandlingen - og det gjentatte fraværet av svar fra SAS. Jeg blir rett og slett fly forbanna av slikt, sier Frode Meinich til DinSide.
- Jeg har de siste 30 årene alltid hatt jobber som har gjort at jeg har reist mye, både i Norge og utlandet, og jeg var veldig fornøyd med SAS før i tiden. Men nå kjenner jeg ikke igjen selskapet i det hele tatt, fortsetter Meinich.
Og saken stopper ikke her.
For da responsen uteble, sendte Meinich saken videre til Transportklagenemnda for flyreiser, som administreres av Norsk Reiselivsforum.
Heller ikke Transportklagenemnda fikk svar fra SAS da de ble bedt om å gi sin versjon av historien.
Etter noen uker i klagesystemet fikk Meinich medhold i klagen. Og sendte sporenstreks kravet videre til SAS. Som heller ikke på denne henvendelsen har svart Meinich.

Lurt av drømmebolig
SAS kommer på banen
Da DinSide kontaktet SAS for å få en forklaring på den ulike behandlingen, ble det raskt fart på saken.
SAS' pressesjef, John Eckhoff, svarer dette på spørsmålet om hva som har skjedd:
- Her har vi rett og slett gjort en feil. Og har vi gjort feil, skal vi gjøre rett, og derfor tar vi opp denne saken på nytt, sier han til DinSide.