- Jeg fikk pistolen boret inn i nyrene

Reiser du på ferie til Russland, bør du være forberedt på å bli ranet - av politiet.

Publisert
Sist oppdatert
- Politiet i Russland er ikke kjent for å være som norsk politi.


St. Petersburg, juni 2008:Jeg og en bekjent hadde akkurat bestemt oss for å forlate et av byens største diskoteker og reise hjemover etter en runde for å sjekke St. Petersburgs uteliv. Klokken var cirka to natt til lørdag, og på utsiden av utestedet praier vi en uniformert taxi og gir sjåføren lappen med adressen til hotellet.

Vi har kjørt i cirka fem minutter, da en politibil kommer opp på siden av oss og setter på blålysene. Sjåføren vår stopper og de to uniformerte politimennene konfronterer oss med å ta opp sidedørene og beordre oss ut av taxien på russisk.

Taxisjåføren blir tydelig nervøs, og avfeid tvert når han prøver å si noe til de to kortvokste politimennene med store hatter. Vi har kopier av pass og visum på oss, som vi også viser til politiet. De dytter oss imidlertid ganske brutalt inn den uniformerte ladaen og legger i vei innover St. Petersburgs bakgater.

De flest som bor i St. Petersburg vet at du skal holde deg unna politiet om du trenger hjelp eller ikke...Foto: sxc.hu
De flest som bor i St. Petersburg vet at du skal holde deg unna politiet om du trenger hjelp eller ikke...Foto: sxc.hu Vis mer


De finner et sted uten folk og drar oss ut av bilen nok en gang. Vi fortsetter å spørre hva de har anholdt oss for på engelsk, denne gangen får jeg en pistol boret inn i nyrene som svar. Våpen snakker som kjent alle språk, og vi lar dem ransake oss uten videre spørsmål.

Og de går grundig til verks. De er nede i min venns sokker og mitt undertøy for å se om vi skjuler penger eller andre verdisaker på gjemte steder. Når praktisk talt alt av verdi er funnet og tatt, hopper de i bilen og forsvinner.

Vi står igjen på et ukjent sted midt i St. Petersburg. Ingen penger, ingen telefon og ingen adresse hjem. Mange timers gange og en ransaking til av gatepolitiet senere, finner vi frem til hotellet.

Ikke mange liker å snakke høyt om hvordan deler av politiet opererer i Russland. Foto: sxc.hu
Ikke mange liker å snakke høyt om hvordan deler av politiet opererer i Russland. Foto: sxc.hu Vis mer


- Alle i Russland blir tatt av politiet før eller senere, er svaret vi får i resepsjonen når vi forteller hva som har skjedd.

Varulver og innflytterpoliti

- Dette skjer rett som det er, vi får mange brev av folk som blir ranet av politiet, sier Toben Auber.

Britiske Auber er ansvarlig redaktør i den liberale engelskspråklige avisen St. Petersburg Times. Han kan fortelle at han har blitt frastjålet personlige eiendeler og gitt ugyldige bøter av politiet flere ganger enn han selv kan huske.

- Dette er en veldig uheldig ting og et ganske stort problem i St. Petersburg. Politimyndighetene er ytterst klar over problemet, men det er vanskelig å håndtere i et korrupt byråkrati som Russland. Går du for å rapportere et tilfelle hvor politiet har utnyttet sin maktposisjon, vil anmeldelsen ofte bli trenert til det ytterste, og de vil si at det var falske politimenn i stjålet uniform som utførte ugjerningen, sier Auber.

Falske politimenn forekommer også, men Aber kategoriserer den skitne politigeskjeften i to former.

- Du har de vi på russisk kaller limitzhiki, som er folk fra provinsene i Russland som skaffer seg jobb som politi for å få bostedstillatelse i St. Petersburg. Det er veldig enkelt å få seg jobb som politi i byen, men også dårlig betalt. Derfor bruker de maktposisjonen sin til å skaffe seg biinntekter fra turister og russere.

Limitzhiki opererer ofte i mindre skala, hvor du blir bøtelagt for trivielle ting du egentlig ikke er skyldig i, som trafikkforseelser og mangel på dokumentasjon. De ser gjerne etter folk som virker litt usikre og ukjente med systemet i Russland.

- Den andre kategorien korrupte politimenn er de vi kaller varulver. De kan enten være kriminelle som har skaffet seg politiuniformer, eller ekte politi som utnytter stillingen sin. Det er derfor de blir kalt varulver.

De går på jobb om dagen og gjør sine plikter, men på kvelden tar de på seg uniform og setter ut i egen regi for å operere som kriminelle. Det er mest sannsynlig disse dere har blitt utsatt for. Dere har nok vært uheldige, men dette forekommer og man skal være klar over det, forklarer Auber.

Slik blir nordmenn kortsvindlet på bare minutter av østeuropeiske tyver

Han forteller at sommeren og turistsesongen er høytid for det korrupte politiet. Og om det skulle skje noe kriminelt med deg når du er på besøk, er det siste du vil å løpe til nærmeste politikonstabel på gaten.

- Da kan det godt hende at du blir ransaket nok en gang, for eventuelt å avdekke om det er igjen noe å "beslaglegge" fra deg, sier han.

Konsulatet kjenner til det

"Russisk politi stopper både russere og utlendinger for å sjekke identifikasjonspapirer på gata, og man bør derfor alltid bære slike på seg for å unngå ubehageligheter. Har man mistanke om at personer utgir seg for å være politi eller søker økonomisk vinning, bør man insistere på å se identifikasjon, notere seg denne, og eventuelt kreve å bli med til nærmeste politistasjon."

Slik lyder Utenriksdepartementets offisielle reiseråd for Russland. Flere reiseguider og lokale gratisguider advarer også mot russisk politi og deres opptreden overfor turister.

Du er alltid mer utsatt for ran og tyveri på kvelden og natten. Men hjelper det å kjøre taxi..? Foto: sxc.hu
Du er alltid mer utsatt for ran og tyveri på kvelden og natten. Men hjelper det å kjøre taxi..? Foto: sxc.hu Vis mer


Gratisguiden St. Petersburg in your Pocket sier følgende; Politiet her er generelt ute etter en hvilken som helst unnskyldning for å bøtelegge deg. Ta kopier av pass og visum og ha med deg til en hver tid. Ikke gå med originalen på deg. Ikke snakk høyt på morsmålet ditt på kveldstid og ikke vis kontanter eller noen form for rikdom.

Her er verdens fredeligste land

Det norske generalkonsulatet i St. Petersburg kan bekrefte at de kjenner til lignende tilfeller av det som skjedde med undertegnede.

- Politiet i Russland er ikke kjent for å være som norsk politi, sier konsul Herborg Alvsåker.

Hun legger likevel vekt på at det i fjor var 8.000 norske turister i St. Petersburg.

- I forhold til hvor mange turister som besøkte byen i 2007, var det veldig få rapporterte tilfeller av denne typen kriminalitet, sier hun.

Fortsatt imponerende

Når dette er sagt, gjenstår det å si at St. Petersburg er en utrolig vakker by og et fint reisemål, men du skal vite at lovens lange arm også har lange fingre akkurat her...

Vil gi kvinnelige turister alarmfløyte


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer