Coronavaksine

Jobber med felles vaksinesertifikat

Men inntil videre kan det ikke gis unntak fra karantene etter vaksinering, ifølge Folkehelseinstituttet.

VAKSINEKORT: En ansatt ved Hurley-klinikken i London viser frem et vaksinekort. Foto: Aaron Chown/PA Wire/Pool via REUTERS
VAKSINEKORT: En ansatt ved Hurley-klinikken i London viser frem et vaksinekort. Foto: Aaron Chown/PA Wire/Pool via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge EU-kommisjonen jobber de, EUs medlemsland og Verdens helseorganisasjon (WHO) med vaksinesertifikater.

EU-kommisjonen skriver på sine nettsider at slike sertifikater kan være nyttige for eksempel ved reiser. Dette vil åpne for at personer kan bekrefte vaksinering og kanskje slippe testing og karantene ved ankomst til et annet land.

Nordmenn vil foreløpig ikke få unntak fra restriksjoner etter vaksinering, påpeker FHI.

Alle vaksinert til i sommer

Vaksineringen av nordmenn er i startfasen, og overlege Preben Aavitsland i FHI sier til Dinside at man etter vaksinering kan laste ned en bekreftelse på at man er vaksinert, fra helsenorge.no.

Bent Høie har også uttalt at hele den voksne, norske befolkningen kan regne med å være vaksinert før sommeren i år. Aavitsland bekrefter at de håper å få gitt tilbud om vaksine til alle voksne, også de under 45 år som ikke er prioritert, i beste fall i sommer.

- Hvor lang tid etter at den andre dosen er satt, kan man regne med å være beskyttet av vaksinen?

Det er noe beskyttelse ei ukes tid etter første dose, men beskyttelsen er selvfølgelig best ei uke etter andre dose, forklarer Aavitsland.

Danskene skal få vaksinepass

Samtidig melder den danske regjeringen er i gang med å utvikle et vaksinepass for alle som blir vaksinert mot covid-19, og som for eksempel kan brukes når de skal ut å reise.

Det skriver den danske rikskringkastingen DR.

Passene skal lanseres i begynnelsen av 2021, opplyser landets helsedepartement.

– Det er en forventning om at det kan bli krav fra andre land om framvisning av vaksinedokumentasjon ved innreise. Her kan et dansk vaksinepass brukes, skriver departementet til DR.

I tillegg til at det kan gi en opptur for reisebransjen, kan slike pass også gjøre det lettere å arrangere konserter, festivaler og andre store folkeansamlinger.

Ikke karantenefritak

- Dersom det kommer et felles, europeisk vaksinesertifikat, som eksempelvis kan benyttes ved reiser, kan vi regne med at dette benyttes også i Norge?

- Ja, både EU og WHO utreder dette. All vaksinasjon i Norge blir registrert i vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Dermed har man lett tilgang på dokumentasjon som seinere kan benyttes til å lage et sertifikat, sier Aavitsland.

Samtidig er det ikke sikkert at et sertifikat umiddelbart gjør at restriksjonene kan lettes for de vaksinerte.

- Vi vet at vaksinasjon beskytter mot sykdom, men vi vet ikke hvor godt vaksinasjon beskytter mot å bli smittet og eventuelt smitte videre uten symptomer. Derfor kan vi foreløpig ikke gi de vaksinerte noen unntak for noen restriksjoner, for eksempel karantene, påpeker Aavitsland.

Dette sier EU-kommisjonen

EU-kommisjonen sier til Dinside at det er behov for et covid-19-vaksinesertifikat etter hvert som vaksineringen rulles ut, og samtidig sørge for videre utvikling av et elektronisk system til å følge med på dekningsgrad og bivirkninger fra vaksineringen.

De tror samtidig at en felles tilnærming til pålitelige og verifiserbare vaksinasjonssertifikater i hele EU blant annet vil styrke borgernes tillit til vaksinasjonsarbeidet.

Forskjellige alternativer vurderes og utarbeides, forklarer presseansvarlig Darragh Cassidy overfor Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer