Jobbreisende yter langt mindre enn de tror selv

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Folk som reiser i embets medfør yter mindre enn de selv oppfatter. Årsaken er dårlig søvn og liten fysisk aktivitet.

Publisert
Sist oppdatert

Konklusjonen er hentet fra en studie som hotellkjeden Hilton Hotels & Resort har foretatt i samarbeid med den tidligere NASA-direktøren for tretthetsstudier, dr. Mark Rosekind.

Rosekind mener at folk som reiser i jobbsituasjon og som trener og legger vekt på en sunn livsstil i løpet av turen, yter opp til 61 prosent mer i reaksjons- og oppmerksomhetsstudier enn dem som ikke var fysisk aktive.

Dårlig form før reisen


- Det er første gang at en hotellkjeden har brukt vitenskapelige metoder fra NASA for å finne ut hva som faktisk skjer på en jobbereise, sier salgs- og markedsdirektør Torgeir Flatjord i Hilton Scandic Norge.

Ett av funnene var at deltakerne i studien i snitt bare sov fem timer natten før en reise. Å sove mindre enn seks timer minsker ytelsen betraktelig. Reisende er i dårlig form allerede før de går hjemmefra på grunn av mangel på søvn. Og alkohol er det middel som brukes oftest som sovemedisin på reiser. Forbruket er i snitt 30 prosent høyere enn i hjemlige omgivelser.

Et annet funn var at den jobbreisende yter mest midt på dagen - ikke tidlig om morgenen som tidligere ble antatt å være den produktive arbeidstiden.

Rosekind sier at de jobbreisende med andre ord trenger tid på å komme i gang. Det skal man ikke undres over når de starter arbeidsdagen med en time mindre søvn enn det som er påkrevd, sier han.

Fysisk aktivitet

Studien avslører - kanskje ikke oppsiktsvekkende - at det mest effektive virkemidlet for å øke ytelsen er fysisk aktivitet i tillegg til nok søvn.

- Det bør derfor være mulig å gjøre det enklere for de reisende å starte og vedlikeholde et treningsopplegg, sier Flatjord.

Han refererer Rosekind som mener at den som under reisen trener og for øvrig legger vekt på en sunn livsstil, har en ytelse som er på 61 prosent mer enn hos dem som ikke er fysisk aktive.

 • Andre studier viser også at søvn er viktig for ytelse på jobb.
 • geir.lillesund@ntb.no

  De som trener jevnlig, også på reiser, yter bedre.
  De som trener jevnlig, også på reiser, yter bedre. Vis mer


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer