Flypriser

Joda, det er mange billige flybilletter

Men hva med prisene på flybillettene i Norge fremover?

CORONAPRISER? Lavprisselskapene tilbyr lave priser for å sikre seg markedsandeler, men innenlands må du forvente et annet prisbilde. Foto: NTB Scanpix
CORONAPRISER? Lavprisselskapene tilbyr lave priser for å sikre seg markedsandeler, men innenlands må du forvente et annet prisbilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Flere av lavprisselskapene tilbyr nå svært gode priser på flybilletter, skriver Flysmart24.

Ryanair tilbyr blant annet tur til London fra Oslo for 326 kroner 1. juli, og fra Sandefjord kan man reise til flere destinasjoner fra rundt 200 kroner. Også Easyjet og Wizz Air tilbyr billetter til noen få hundrelapper til flere destinasjoner.

Sjefen for Finn Reise, Terje Berge, sier til nettstedet at han er sikker på at det vil komme mange gode reisetilbud fremover for å stimulere folks reiselyst og at de har hatt god vekst i bestilling av flybilletter de siste ukene.

- Forsøker å fylle opp flyene

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs kommenterer overfor Dinside at lavprisflyselskapene er raskere med å sette inn mer kapasitet i markedene, også på ruter til og fra Norge.

- De vil, som forventet, forsøke å fylle opp flyene gjennom rimelige billetter. Om de lykkes med det, spesielt til destinasjoner som har innført helsekontroll ved innreise og karantenekrav, som for eksempel Storbritannia, er usikkert, sier Elnæs.

Han mener lavprisflyselskapene prøver å benytte anledningen til å komme raskere i gang med ruter og kapasitet enn nettverk-flyselskapene, som SAS, British Airways, Lufthansa og så videre, for å kapre markedsandeler.

- De bruker attraktive billettpriser som våpen til det, legger han til.

FLY: I et fly må ting stables tett for at det skal bli plass til alt. Video: Mathias Loftås Vis mer

Hva med prisene innenlands?

Da Dinside sjekket priser på innenriks flybilletter i slutten av mai, viste det seg at enkelte strekninger kan bli dyre å fly i sommer. Da uttalte både SAS og Norwegian at de ikke planla å øke kapasiteten ved å sette inn flere fly. Dermed er det allerede en del flyvninger som begynner å bli utsolgt.

En rask stikkprøve på SAS og Norwegians nettsider, viser følgende priser på innenlands flyreiser med tur-returdato 6. - 13. juli:

Oslo - Ålesund

  • Norwegian: 1868 kr
  • SAS: 1998 kr

Trondheim - Bergen

  • Norwegian: 1558 kr
  • SAS: 2257 kr

Alta - Tromsø

  • Norwegian: Utsolgt
  • SAS: 2509 kr - her er dessuten lavprisbillettene på flere av avgangene utsolgt.

Rimeligste tur-returbilletter, uten tilvalg av bagasje eller liknende.

Midtsetekrav påvirker prisene

Flyanalytiker Elnæs mener situasjonen innenlands i Norge er annerledes med tanke på prisbildet, siden det ikke er noen lavprisselskap som tar opp konkurransen i sommer.

Han mener at smittevernregelen om blokkering av midtsetet reduserer setekapasiteten såpass at det er med på å presse prisene oppover.

- SAS, Norwegian og Widerøe må fremdeles blokkere midtsetet, det reduserer setekapasiteten med 30 prosent for SAS og Norwegian og rundt 50 prosent for Widerøe, og driver billettprisene opp når etterspørselen øker for reiser innenlands i sommer, sier Elnæs.

- Kort sagt så ligger ballen nå hos myndighetene, lemper de på kravet om midtseteblokkering, bør det få en positiv effekt både for kapasitet og billettpriser på innenlandsruter i sommer, mener Elnæs.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide uttalte 3. juni til NRK at helsemyndighetene skal se på veilederen for luftfart og vurdere en harmonisering med EASA - som ikke krever frie midtseter.

Dinside har vært i kontakt med Helsedirektoratet, der pressevakta opplyser om at det forsatt er de samme retningslinjene som gjelder og at det dermed foreløpig ikke er gjort noen endringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer