Julas travleste dag på Oslo Lufthavn

Fredag blir julas travleste dag på Oslo Lufthavn, men visste du at et hodeplagg kan få deg raskere gjennom sikkerhetskontrollen i jula?

TRAVLEST PÅ FREDAG: Fredag 20. desember blir julas travleste dag på Oslo Lufthavn. Foto: NTB scanpix
TRAVLEST PÅ FREDAG: Fredag 20. desember blir julas travleste dag på Oslo Lufthavn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Som i alle juleferier er du ikke alene om å skulle ut å reise rundt høytida.

Årets travleste dag blir ifølge Avinor Oslo Lufthavn fredag 20. desember, med rundt 100.000 reisende.

Tradisjonen tro kan alle som reiser med nisselue benytte egne sluser i sikkerhetskontrollen fra 22. desember til og med andre juledag. Joachim W. Andersen, Oslo Lufthavn

- Som i fjor ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Fredag 20. desember blir den eneste virkelig trafikktunge dagen med opp mot 100.000 reisende, sier kommunikasjonssjef på Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Torsdag 19. desember ligger an til å bli nest travleste dag, med tett opp mot 90.000 reisende.

Ellers ser det ut til at juletrafikken fordeler seg godt utover juleferiens dager, uten de store trafikktoppene.

Unngå pakketabbene

Uansett når du skal ut å fly, lønner det seg å være forberedt med tanke på hva du har pakker hvor - og den største potensielle tabben her ligger i hva du putter i håndbagasjen.

Det er noe du absolutt ikke bør legge i håndbagasjen, og andre ting du for all del legge i håndbagasjen.

Og husk: Kontrollér at du er innenfor flyselskapenes regler for mål og vekt på håndbagasjen, før du reiser hjemmefra.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

#1: Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt. Dette på grunn av forsikringsreglene dersom det skulle bli borte.

#2: Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Populære gaver som spekematsett med kniver eller liknende kommer ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen.

#3: Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende, så kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal, råder Avinor.

Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse.

#4: Husk at du ikke kan med seg væske over 100 ml, og dette gjelder også gaver med flytende innhold i mengder over 100 ml

#5: Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske.

#6: Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

#7: Husk at det heller ikke er alt du bør pakke i innsjekket bagasje: Dette gjelder blant annet medisiner, nøkler - og ting som kan lekke. Det fikk for eksempel passasjeren som hadde pakket 10 liter rød maling i kofferten, bittert erfare: Han ble erstatningspliktig da malingslokket løsnet og rødmalingen fant veien ut av kofferten …

Husk å få med deg alt!

Andersen oppfordrer også til å ta en ekstra kontroll på at du har fått med deg alle eiendelene dine.

- I sikkerhetskontrollen ser vi også at folk har lett for å glemme igjen tingene sine, så ta en ekstra kikk i kassene når du har passert kontrollen slik at du får med deg alt, sier han.

Han opplyser også at det kan lønne seg å reise i nisselue:

- Tradisjonen tro kan alle som reiser med nisselue benytte egne sluser i sikkerhetskontrollen fra 22. desember til og med andre juledag. Disse er godt merket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer