Julegaver i bagasjen?

Skal du ut og fly, bør du passe på hva julegavene inneholder - og hvor du pakker dem.

JULEGAVER: Tolletaten kan ta fra deg gavene dersom de ikke holder seg innenfor regelverket. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og fly i forbindelse med jula? Tenk godt gjennom hvor du pakker julegavene.

Reiser du med julegaver i håndbagasjen bør du vite hva innholdet er - hvis ikke risikerer du å bli fratatt gavene i sikkerhetskontrollen.

Også Tollvesenet kan åpne julepakker som du har med hjem i bagasjen.

Ikke tillatt i håndbagasjen

Selv om julegaver er tillatt å pakke med seg i håndbagasjen, bør du vite hva de inneholder før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Er det eksempelvis en ny kokkekniv du har ønsket deg, vil du bli fratatt denne - selv om det er julepapir rundt.

Det samme gjelder kosmetikk som inneholder mer enn 100 mililiter væske.

Også bakst som kaker med krem kan du bli fratatt i sikkerhetskontrollen, ettersom fyllet regnes som flytende.

Hos Luftfartstilsynet finner du en større oversikt over det du bør være forsiktig med å pakke, enten i håndbagasjen eller i den vanlige bagasjen.

Kan åpne pakkene dine i tollen

Kommunikasjonsdirektør Kim Gulbrandsen sier til Dinside at personer som har med varer eller gaver inn til landet, plikter å vise frem varene for Tolletaten, og å åpne bagasjen som gavene befinner seg i.

- Kan dere også åpne gaver ved kontroll på flyplass og ved grenseoverganger?

- Ja, det har vi anledning til å gjøre, bekrefter Thore Simenstad, pressevakt i Tolldirektoratet.

Guldbrandsen sier videre at om man har gaver med hjem til Norge som reisegods, må man hukse på beløpsgrensene på 3.000 kroner for opphold i utlandet under 24 timer, og på 6.000 kroner om man har vært borte lenger enn 24 timer.

Han minner om at det er en del varer du ikke kan ta med deg til Norge - som det kan være greit å tenke på om du får med deg en gave fra noen i utlandet.

- Dette gjelder blant annet planter og matvarer, blant annet kjøtt fra land utenfor EU/EØS, og visse typer våpen, sier Guldbrandsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer