Førjulsreise i Norge:

– Juletreet fra helvete

Her sikrer du deg både julestemningen og julegavene.

NÅ ER DET JUL IGJEN: Men ikke alle liker dette juletreet. Foto: Odd Roar Lange
NÅ ER DET JUL IGJEN: Men ikke alle liker dette juletreet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GAMLEBYEN I FREDRIKSTAD (DinSide): Er dette juletreet stygt eller vakkert? Det kommer an på hvem du spør. Spør du initiativtakerne bak Norges mest kontroversielle juletre så er de ikke i tvil. Mens andre er mer skeptiske.

– De kaller det juletreet fra helvete, forteller Sten Heiberg og kikker mot treet som har fått julesnødryss i løpet av natta.

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Treet står midt på Kongens torg i Gamlebyen i Fredrikstad og er ikke pyntet som alle andre juletrær. Det er dekorert med stillehavsøsters og glass og plast som er funnet i sjøen og fjæra rundt Fredrikstad.

– Miljøvern provoserer folk når de får det rett i ansiktet, sier Helberg.

PYNTET I PLAST: Ikke alle liker dette juletreet like godt. Foto: Odd Roar Lange
PYNTET I PLAST: Ikke alle liker dette juletreet like godt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fint lang fra – eller langt fra fint?

Juletreet i Gamlebyen ser på avstand ut som et hvilket som helst juletre. Først når man kommer nært innpå ser man den spesielle dekoren.

– Det årlige treet i Gamlebyen i Fredrikstad har blitt alt fra skamrost til utskjelt. At det er galt juletreet fra helvete noe vi er stolte av, forteller trioen Sten Helberg, Pippip Ferner og Maya Nielsen som blant er initiativtakerne til det unike og viktige treet.

Folk som både er glade i byen sin og bekymret for tilstanden i elva og havet står bak den utskjelte pynten. I hovedsak stillehavsøsters, glasskår og drivved, men også plast fra kanner og flasker og patronhylser mm. Alt plukket på strender i Oslofjorden. Reiselivsorganisasjonen Visit Fredrikstad & Hvaler er et av de destinasjonsselskapene som har vært mest tydelig i kampen for et renere hav her i landet.

NISSEN KOMMER: Julemarkedet i Gamlebyen i Fredrikstad regnes som et av de vakreste i Norge. Og nissen kommer selvsagt. Foto: Odd Roar Lange
NISSEN KOMMER: Julemarkedet i Gamlebyen i Fredrikstad regnes som et av de vakreste i Norge. Og nissen kommer selvsagt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

SKAPER REAKSJONER

– Vi ønsket å ha fokus på det vi ikke vil ha i sjøen, ved å synliggjøre det på det tradisjonelle treet midt på torget. Dette har skapt mange reaksjoner, og det er det vi ønske, sier reiselivssjef Maya Nielsen.

Stillehavsøstersen (Crassostrea gigas) er en invaderende art som er i ferd med å overta for blåskjell og flatøsters.

– Og de sylskarpe skjellene er i ferd med å ta over mange av Oslofjordens badeplasser. Dersom problemet ikke blir tatt tak i, kan vi få ødelagte strender. At ett skjell produserer flere millioner egg hvert år, gjør ikke saken bedre. Tross intens plukking er det på fine sommerdager fullt på legevakta av badegjester med alvorlige kuttskader.

LYS OG ØSTERS: Juletreet i Gamlebyen i Fredrikstad har fått omtale også i utlandet. Foto: Odd Roar Lange
LYS OG ØSTERS: Juletreet i Gamlebyen i Fredrikstad har fått omtale også i utlandet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Derfor ønsket vi å ta i bruk alle skjellene vi fant – for selv om de er aldri så skarpe og uønsket så er de vakre. Dessuten tror vi at dette er det første juletreet som noen gang er pyntet med stillehavsøsters, forteller Nielsen.

Plasttrøbbel

– Plast er en av de største miljøtruslene vi har. På verdensbasis havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år. Av det vi plukker av plast i Norge er 77 prosent vårt eget.
Og den er like uønsket i havet som stillehavsøstersen. Vi ønsket å gjøre disse elementene synlig som pynt på treet. Sammen med glasskår som er slitt ned av sand og stein og drivved ble dette til rene smykker.

PLAST TIL BESVÆR: Tonnevis av plast havner i havet. Litt av det havner på et juletre. Foto: Odd Roar Lange
PLAST TIL BESVÆR: Tonnevis av plast havner i havet. Litt av det havner på et juletre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Jul på dugnad

Alt ble festet til hampetau og det til sammen ble det laget ca. 150 meter julepynt kom på plass i regi av organisasjonen Guerrilla Plastic Movement og inviterte barn og unge.

Men ikke alle er like fornøyde med at juletreet brukes i en slik aksjon, og reaksjonene har ikke uteblitt. I kommentarfeltet til lokalavisa Fredriksstad Blad på Facebook ble det diskutert det heftig. De fleste har forstått og er positive til hva treet skal formidle, mens andre mener altså mener er dypt uenige

HELT EKTE: Den ekte skomakergata finner du her. Foto: Odd Roar Lange
HELT EKTE: Den ekte skomakergata finner du her. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

– Skivebom

Her er noen av reaksjonene:

«Pynte treet med søppel er ikke noe ok … slike ting kan man påminne folk med ellers … ikke pynte et juletre … nei fysj sett noe så elendig. Stor skam spør du meg»

«Skal en tur da jeg elsker Gamlebyen, men holder meg unna dette søppeltreet!!! forsøple gamlebyen til jul er det jævligste jeg har sett»

«Thunbergtre»

«Ser ut som noe som har drevet rundt i elva.»

Men det er også de som er positive:

«Bare 50+ som er sure for dette eller? Syns det er bra med litt fokus på dette.»

«Kjempebra. Bedre å pynte med fantasifulle, resirkulerte objekter enn å sørge for enda mer avfall. God idé!»

«Ja. vi kan ønske det så pent og hvitt og rent vi bare vil. Men det er nå ikke sånn virkeligheten er. Stolt av hjembyen min her.»

LYSER OPP: Det er stemning på Kongens torg i Gamlebyen i Fredrikstad. Foto: Odd Roar Lange
LYSER OPP: Det er stemning på Kongens torg i Gamlebyen i Fredrikstad. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

«Treet er pyntet med pynt som barn og voksne i kommunen har laget av å sette sammen stillehavsøsters, drivved, glass og farget plast til små smykker. Alt sammen funnet av strandryddere ved kysten vår. Resultatet er vakkert og minner om tradisjonelle trær, som de så ut før, som mange av oss har vokst opp med og enda har. Langt mer tradisjonelt enn all plastpynt, plasttrær, juletrelys og glitter vi kjøper billig fra Kina nå.»

Den viktige diskusjonen

Denne diskusjonen er kanskje like viktig som selve juletreet og engasjementet er større enn de kunne håpe på. Selv sier daglig leder Maya Nielsen i Visit Fredrikstad & Hvaler dette:

– Et fantastisk prosjekt! Treet stråler uten glitter og fjas, og på avstand ser det ut som et gammeldags juletre fra 1800-tallet. På nært hold er det vakkert. Glass, skjell og tre fra strendene har blitt gjenbrukt, gitt nyttig prat når pynten ble laga av barn og voksne – og skapt debatt når det ble hengt opp. En liten seier til havet.

BEDRE ENN JUGGEL: Det er klart for årets kontroversielle juletre. Foto: Odd Roar Lange
BEDRE ENN JUGGEL: Det er klart for årets kontroversielle juletre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Julemarkedet i Voldportgaten og Kongens torg i Gamlebyen i Fredrikstad åpnet forrige helg og holder det gående fram til og med søndag 17. desember og regnes som en av de vakreste og mest stemningsfulle i Norge. Ikke uten grunn var Gamlebyen kulisser både til fjorårets «Kristiania Magiske Tivolitheater» og NRKs julekalender året før.

Årets juletre ble avduket og lysene tent i Gamlebyen om ettermiddagen 3. desember.

Bedre enn juggel

Nielsen fortsetter:

– Minner ikke pynten og filosofien bak pyntingen på dette treet nettopp om den 'gamle tradisjonelle' pynten man hadde i gamle dagers jul – da man brukte det man hadde for hånden, det man fant i naturen og det man laget selv, ting som kunne skinne og glitre og gjøre treet vakkert og fargerikt?

Appelsiner med nellik, epler, kakemenn, kongler, papirpynt av aviser og gamle smykker er norsk juletradisjon. Og er virkelig gjenbruk av det vi finner på strendene mer søppel enn den importerte pynten vi kjøper i tonnevis i jula?

Har du et tips om andre spesielle juletrær?

Har du et tips om andre spesielle juletrær?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om andre spesielle juletrær og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart