Jumbojet med kokosnøttkrefter

For første gang har en jumbojet lettet med biodrivstoff i tankene. Med god hjelp fra fossilt brensel.

Publisert
Sist oppdatert

London (NTB-AP): Boeing 747-flyet, som tilhører selskapet Virgin Atlantic, lettet søndag fra Heathrow-flyplassen i London og fløy derfra til Nederland på sin første prøveflyging med biodrivstoff i tankene.

- Dette gjennombruddet vil hjelpe Virgin Atlantic til å fly med et rent drivstoff tidligere enn forventet. Demonstrasjonsflygingen vil gi oss viktig kunnskap som vi kan bruke til å minke våre CO2-utslipp drastisk, sier selskapets president Richard Branson.

En av tankene i flyet var fylt med en blanding som besto av 20 prosent biodrivstoff og 80 prosent vanlig flydrivstoff. Denne blandingen utgjorde 25 prosent av drivstoffet som ble brukt under prøveflygingen.

Richard Branson flyr på kokosnøttkrefter.
Richard Branson flyr på kokosnøttkrefter. Vis mer


Biodrivstoffet er laget av babassuolje og kokosnøttolje, noe Branson gjorde et poeng av ved å drikke fra ei kokosnøtt før flyturen. Ifølge Branson er det mulig å øke biodrivstoffandelen til 40 prosent.

Virgin Atlantic mener at flyet på biobrensel vil produsere mye lavere CO2-utslipp enn vanlige fly, men det vil ta uker å analysere data fra søndagens prøveflyging. Andre er mer usikre på om biodrivstoff er veien å gå.

- Det er bra at noen som Richard Branson er villig til å putte noen av sine milliarder inn i et eksperiment som har som mål å redusere flytrafikkens innvirkning på klimaforandringene, sier analytiker James Halstead.

- Men det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til biodrivstoffets rolle i kampen mot klimaforandringene, legger han til.

Kritikere mener økt bruk av biodrivstoff vil ramme matproduksjonen i verden, fordi den legger beslag på landbruksområder.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer