Kabinansatte vil bremse alkoholsalget på norske flyplasser

Økt fyll blant reisende setter flysikkerheten i fare, mener kabinforeningene i SAS og Norwegian. De ber om kutt i skjenking på flyplasser og taxfree-salg.

TAXFREE: Kabinansatte hos SAS og Norwegian mener økt fyll på flyene er et økende problem. Foto: Hanna Sikkeland
TAXFREE: Kabinansatte hos SAS og Norwegian mener økt fyll på flyene er et økende problem. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreningene ber også om at taxfree-poser ved avgangsutsalgene blir forseglet, ifølge medlemsbladet for Parat Luftfart.

De tar også til orde for at det må innføres forbud mot taxfree-salg av små miniatyrflasker med brennevin, ifølge Flysmart24.

– Vi ser at passasjerer stadig oftere drikker seg overstadig beruset og slår seg vrang om bord. Dette truer sikkerheten for alle, sier leder René-Charles Gustavsen i Norwegian Kabinforening til Parat Luftfart.

Gustavsen understreker at de ikke ønsker å stanse taxfree-salget, men vil ha bedre kontroll. Han oppfordrer Avinor om å dempe salget av alkohol på norske flyplasser og får støtte fra leder Martinus Røkkum i SAS Norge Kabinforening.

Begge lederne sier at passasjerer som drikker medbrakt alkohol på flyet, er et økende problem.

Overfor Parat Luftfart bekrefter Luftfartstilsynet at antall innmeldte saker med passasjerer som lager bråk på norsk fly, økte fra 161 saker i 2017 til 254 saker i fjor. Gustavsen tror det egentlige tallet er langt høyere. Han mener det er en underrapportering hos selskapene.

Avinor opplyser at de er i dialog med de ulike aktørene på norske flyplasser.

– Vi er i dialog med flyselskapene og med de kommersielle aktørene på flyplassen om hvorvidt det skal innføres tiltak, men det er ikke besluttet noe, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor.

I 2018 skrev Oslo Economics en rapport på vegne av Travel Retail Norge om hva konsekvensene ville bli ved å avvikle taxfree-salget, og overføre ansvaret til Vinmonopolet - der de blant annet slo fast at dette ville gi store kutt i inntektene til Avinor.

Tidligere i år kom nyheten om at SAS velger å kutte taxfree-salget fra og med i høst, men av andre årsaker: De vil redusere totalvekten på flyene, som også vil redusere utslippene fra flyene.

Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer