Kaffe - verdt en reise

Mange har reist som vinturister, kaffeturister er det færre av. Både kaffe og vin er sterkt preget av hvor de dyrkes og hvordan råstoffene håndteres.

Publisert
Sist oppdatert

I Costa Rica lager de noe av den beste kaffen i verden. Fjellsidene på slumrende vulkaner høyt over havet gir perfekte forhold for den mest ettertraktede av kaffebønnene; Arabica. Denne bønnens særtegn ved siden av smaken er at den med riktig behandling kan gi kaffe med lavt koffeininnhold, en kopp vanlig blandingskaffe kan inneholde inntil fem ganger mer koffein.

Fin unnskyldning

Vi tror ikke kaffeinteresse vil bre om seg som begrunnelse for å velge ett bestemt reisemål, men det kan være artig å få med seg produksjonen av denne for mange viktige delen av hverdagen. Sydøst-Asia, Afrika sør for Sahara, India og Kina, Sør- og Mellom-Amerika er åpent for deg som ville bruke kaffeinteresse som reisebegrunnelse.

Vi så nærmere på kaffeproduksjon under en reise til Costa Rica. Verdens nest viktigste råvare etter olje har hatt stor betydning for velstandsutviklingen i dette lille Mellom-Amerikanske landet. For 200 år siden ble de første kaffebuskene plantet, og for å få fart i produksjonen av ble folk oppmuntret gjennom utdeling av gratisplanter og skattefordeler.

Allerede i 1840 hadde kaffeeksport rukket å bli viktigste inntektskilde for landet, og det er først i de seneste årene at bananer har passert kaffe som viktigste eksportartikkel fra Costa Rica. Spesielt for Costa Rica er at det ved lov ikke er tillatt å dyrke annet enn Arabica-bønner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer