Kalddusj før sommeren

Ikke sats på billige restplasser i år.

NEDTUR: Ving og TUI spår at det blir færre restplasser i år. Foto: Shutterstock
NEDTUR: Ving og TUI spår at det blir færre restplasser i år. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om å være sikret sol og varme i ferien? Vanligvis har man kunnet få mye for pengene med en restplass til varmere strøk.

Men i år kan det bli annerledes.

Dagsavisen melder at til tross for rekordsvak krone, renteheving fra Norges Bank og økende levekostnader, er det foreløpig ingen tegn til at det påvirker nordmenns reiseplaner.

- Vi diskuter stadig hvorfor vi ikke merker noe til den svake kronekursen i bestillingene. Men det er tydelig at reiselysten trumfer bekymringene for egen økonomi, forteller Marie-Anne Zachrisson i Ving til avisa.

Hun er redd flere som satser på en billig restplass blir skuffet.

- Fortsatt er det dyreste og beste som selges først, og fortsatt skal de fleste til Spania og Hellas. Så er det nok noen som tenker å ta ferien litt på sparket og kjøpe en billig restplass. Jeg er redd de blir skuffet. For billige restplasser blir det ikke mange av i år.

- Langt færre restplasser

Til DinSide forklarer Zachrisson at nå som mai nesten er utsolgt, begynner bookingene i juni å fylle seg opp.

- Det er litt uvanlig mot tidligere år at vårens avganger til reisemål rundt Middelhavet har en så høy etterspørsel fra Norge. Restplassene blir derfor langt færre enn noen kanskje håper på.

Hun fortsetter:

- Generelt så tenker jeg at man ikke må vente for lenge med å bestille hvis man vil på ferie i utlandet. Hvis man følger prisutviklingen på en spesifikk avreisedato og prisen begynner å stige, betyr det at avgangen nærmer seg utsolgt.

Dette er reiselivsekspert Odd Roar Langes anbefalinger for sommeren 2023. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Sebastian Ebel, administrerende direktør i TUI, tror at prisene vil være høyere enn normalt kort tid før avreise.

- Hotelleiere og flyselskaper vet at det fortsatt vil være mange bestillinger i siste liten, sier han til den tyske avisa Der Spiegel.

Etterspørselen har blant annet ført til at TUI har satt opp 53 ekstra avganger fra Oslo, melder Dagsavisen.

- Finnes alltid muligheter

DinSide har også kontaktet restplass.no for å høre om det er mulig å få tak i billige restplasser denne sommeren.

- Vi ser at pågangen, interessen og salget tydelig viser at vi nå er tilbake på 2019-nivå, som før pandemien. Så jeg ville nok ikke ventet for lenge med å begynne å orientere meg på hva som er av muligheter dersom ferien skal gjennomføres i fellesferien. Har du muligheten, ville jeg nok sett på om det var mulig å ta seg en tur før fellesferien, da prisnivået her kan være svært gunstig, forklarer Hans Christian Birkeland, daglig leder i Restplass.no, til DinSide.

Birkeland tror charterselskapene kanskje har vært for forsiktige med å overdrive kapasiteten etter pandemien, og at det muligens begynner å begrense seg hos disse.

- Samtidig er det kommet stadig flere som tilbyr pakkereiser basert på rutefly, og hvert eneste år ser vi at muligheten for å finne både raske og billige turer opprettholdes gjennom disse arrangørene. Vi ser også ofte at tilbudene i siste liten (restplasser) kan være helt enestående, og selv i år vil det alltid finnes muligheter, selv om en muligens må fire litt på kravene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer