Kamelriket

6.000 km unna Keralas palmer ligger et annet India. Et India der turbanene er mer omfangsrike og sariene enda mer fargerike. Et India der kastesystemet ennå står sterkt. Tekst og bilder: Stian Mong

Publisert
Sist oppdatert

Rajahstan er kanskje det området i India som er mest preget av svunne tider. Her styrte marajahene helt fram til 50-tallet, og ingen andre steder i India kan man se så mange borger og palasser.

Spenning

Nærheten til Indias muslimske nabo merkes. Jagerfly som patruljerer grensen er et vanlig syn. Det var her i Rajahstans ørken India sprengte sin første atombombe i 1998, og det bidro ikke akkurat til mer avspenning mellom de to landene. Likevel er livet i Rajahstan fredelig i forhold til sin nabo i nord, Jammu/Kashmir, der India og Pakistan har utkjempet to kriger siden avskillelsen i 1947.

 • Reisetips til Rajahstan.
 • Gyllen by

  Jaisalmer ligger i utkanten av Tar-ørkenen, et av verdens tørreste steder. Denne byen er kjent som The Golden City, og det er lett å se hvorfor. Alle husene er laget av gyllen sandstein, og de får en helt spesiell glans når solen står lavt på himmelen. Vi forelsker oss snart i denne byen, etter å ha besøkt den noe mer masete byen Jodhpur lenger øst.

  Kuer og okser er det flust av i gatene, i tillegg til en og annen kamel. Her er det store muligheter for en seriøs shopper. Vi kjøper skinnvesker, flere enn vi egentlig trenger, men vi kan alltids gi dem bort, prisen tilsvarer en norsk halvliter. Vi spiser på restaurant under åpen himmel, og er enige om at curryrettene her slår dem i Sør-India med flere hestelengder. Vi får servert chai (krydret te) av en av byens mektigste teppehandlere som har åpnet butikken sin om kvelden spesielt for oss. Senere viser det seg at han var litt av en luring og hadde priser betydelig over andre butikker i byen. Men ørkenantrekket vi kjøpte hos ham er vi fornøyde med. Å ri kamel i jeans og Foo Fighters T-skjorte ser ikke helt riktig ut, så vi har alle utstyrt oss med luftige hvite tøybukser, ditto skjorter og ni meter lange tøystykker, som vi etter hvert blir flinke til å rulle til en turban.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer