Kamp om beinplassen

Charterpassasjerer må forberede seg på å kjempe om beinplassen om bord på pakketurselskapenes fly. Forvent deg lange bestillingstider og til dels høye priser.

Hvordan få en slik kremplass om bord?
Hvordan få en slik kremplass om bord? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det en ting det jevne charterfly ikke er kjent for, så er det vel romslige seter. Mange er nok vi som helst ser at de populære plassene ved nødutgangen tilfaller oss. Men dessverre ender vi med at både feriestart og ferieslutt blir ødelagt av krampetilstander i alt for økonomiske flyseter.

Betal

Men du kan ikke som før satse på flaksen eller tidlig oppmøte på flyplassen.

 • For å få de romsligste setene om bord, må du planlegge i god tid - og betale ekstra.
 • Alt koster

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Charteroperatørene og flyselskapene som flyr for dem, har nemlig funnet ut at det er et marked for de beste setene. Du må derfor betale både for ekstra beinplass, for å få seter der det kun sitter to i rekken, og i enkelte tilfeller om du ønsker å sikre deg spesielle plasser om bord. Prisene for noen ekstra centimeter varierer fra 350 kroner tur/retur til mer enn 2.000 kroner. For spesielle seter utenom de romsligste må du også ut med noen hundrelapper ekstra. Dette er penger som kommer i tillegg til prisen for flyturen og hotelloppholdet.

  Det er billigere på korte flystrekk, enn på langdistanse. Typisk må du regne med at det koster mer til Thailand enn til Kanariøyene.

 • Nesten 18 centimeter forskjell! Her er oversikten over hvor mye ekstra beinplass du kan forvente hos tre av de store flyoperatørene, og hva du må betale.
 • Hva med ruteflyene? Fra 74 til 84 centimeter seteavstand i Norge.
 • De romsligste setene ombord i MyTravels fly. Her er det 88,9 cm seatpitch - altså avstanden fra tilsvarende punkt på to seter som står rett bak hverandre. Bilde fra MyTravel.
  De romsligste setene ombord i MyTravels fly. Her er det 88,9 cm seatpitch - altså avstanden fra tilsvarende punkt på to seter som står rett bak hverandre. Bilde fra MyTravel. Vis mer


  Lang bestillingstid

  - Samtlige seter med ekstra beinplass er bortbestilt for vinteren, forteller selgerne hos flyselskapet MyTravel som blant annet flyr for Star Tour, Gulliver, Saga og Ving.

  - Skal du reise i sommer, bør du bestille tidlig. Vi åpner for bestilling av de romsligste setene den 15. januar neste år. Det gjelder reiser fra og med mai, fortsetter vår hjelpekvinne hos MyTravel.

  Tilsvarende historier får vi fra andre operatører. Det gjelder å være tidlig ute. Enkelte steder må du bestille direkte hos flyoperatøren etter at du har bestilt selve pakketuren. Hos Apollo (Novair) bestiller du ekstra beinplass direkte samtidig med bestilling av reisen. Det er også hos Apollo vi finner den dyreste beinplassen, de sammenligner setene med business-class, og krever mer enn 2.000 kroner ekstra for per person tur/retur. Da er ikke dette seter ved nødutgang, men foran i flyet.

  Begrensninger

  Det er ikke alle forunt å sitte på alle plassene med ekstra bevegelsesrom. Gravide, barn under 12, og bevegelseshemmede får ikke sitte ved nødutgang. Årsaken til dette er at passasjerer som sitter ved nødutgangen har ansvaret for å åpne disse dørene ved ulykker og uhell. Det er derfor viktig å ha fysikk til å takle dette. Enkelte selskaper har imidlertid andre seter med ekstra plass også, i tillegg til de ved nødutgangene. Disse betaler du også for, men ikke så mye som for de med størst avstand til setet foran.

 • Her er oversikten over hvor mye ekstra beinplass du kan forvente hos noen av operatørene, og hva det koster.
 • Hva med ruteflyene? Fra 74 til 84 centimeter seteavstand i Norge.
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer