Kan åpne til flere svenske regioner

Se hvilke svenske regioner det er sannsynlig at det åpnes for når reiserådene oppdateres fredag.

HARRYHANDEL FRA LØRDAG? Det kan se ut til at nordmenn igjen kan harryhandle på deler av den svenske grensa på lørdag. Foto: Berit B. Njarga
HARRYHANDEL FRA LØRDAG? Det kan se ut til at nordmenn igjen kan harryhandle på deler av den svenske grensa på lørdag. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sverige har som kjent ført en annen linje enn svært mange andre land i sitt møte med coronasmitten. Dermed er de fortsatt et av landene i Europa med høyest smitte på landsbasis, med 47,1 smittede per 100.000 innbyggere, ifølge de siste tilgjengelige tallene fra European Center for Disease Prevention and Control (EDEC).

Samtidig er det regioner hvor smitten er lav, og siden 10. juni har nordmenn kunnet reise til følgende tre svenske len uten å måtte være i ti-dagerskarantene ved hjemkomst: Blekinge, Skåne og Kronoberg.

Fredag blir det lagt fram nye, oppdaterte reiseråd - hvor det er sannsynlig at det åpnes for å reise til nye områder i Sverige, på grunn av lave smittetall den siste tiden.

- Mange len tilfredsstiller kravet

- Den nyeste vurderingen gjøres i torsdag, og resultatene vil presenteres på regjeringens pressekonferanse i fredag. Neste vurdering etter det er planlagt 6. aug. Flere svenske len har en nedadgående trend, og de fleste tilfredsstiller allerede kravet om mindre enn 5 prosent positive prøver, forteller rådgiver Robert Whittaker i Folkehelseinstituttet til Dinside.

Som kjent kan enkeltområder i Norden gis unntak fra det generelle reiserådet og settes til grønt dersom de har færre enn 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene i tillegg til færre enn 5 prosent positive prøver i snitt per uke i samme periode.

Da er spørsmålet hvilke regioner, eller len, det vil åpnes for fra midnatt mellom fredag og lørdag.

Etter svensk statistikk å dømme, kan det bli mange.

Her er smitten lav

En kikk på statistikk fra det svenske Folkhälsomyndigheten, hvor de siste tallene etter region er fra uke 28, viser at enkelte regioner skiller seg ut positivt med tanke på smitte blant befolkningen:

I tillegg til de tre regionene det allerede er åpnet for; Blekinge, Skåne og Kronoberg, er det to andre svenske regioner som ligger under grensen på 20 smittede per 100.000 innbyggere, viser den svenske statistikken fra uke 28 og 29:

  • Värmland, som grenser mot Norge og huser grensehandelsteder som Charlottenberg og Töcksfors, et smittetall på 10,3 per 100.000 innbyggere.
  • Kalmar på sørøstkysten av Sverige hadde et smittetall på 19,6 per 100.000 innbyggere.

Disse populære regionene ser det imidlertid mørkt ut for:

  • Västra Götaland, med Strömstad og Göteborg, hadde 39 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.
  • Stockholm ligger også godt over grensen, med sine 56 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i uke 28/29

Artikkelen er oppdatert med kombinerte tall for uke 28 og 29, etter at vi fikk tilgang til disse fra FHI. I en tidligere utgave hadde vi kun tall for uke 28, og da var det flere regioner som var under grensen.

Men hva med antall positive prøver per uke i disse svenske regionene?

Innenfor kravet om 5 prosent

Whittaker viser til regionale, ukentlige tall fra Folkhälsomyndigheten som viser antall positive prøver av en såkalt test for nukleinsyrepåvisning for hver region.

Her hadde Värmland 0,56 prosent positive prøver i uke 29, godt innenfor kravet fra norske myndigheter.

Men også andre regioner lå innenfor kravet i uke 29:

Västerbotten hadde 4,67 prosent positive prøver samme uke og tallet for Östergötland var 3,5 prosent. Tilsvarende tall for Uppsala var 2,46 prosent samme uke, 1,82 prosent for Jämtland og Härjedalen, 1,79 prosent for Halland og i Kalmar var tallet 1,1 prosent.

Disse svenske regionene er åpne for danskene

Også danske UD har gitt unntak fra det generelle reiserådet, til flere regioner i Sverige. Deres unntak gjaldt fra 16. juli, og flere av regionene vi har nevnt som det kan åpnes for her til lands, er det allerede tillatt å reise til fra Danmark.

Her er regionene de unntok fra sine reiseråd 16. juli: Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland og Västerbotten.

Disse regionene oppfyller de danske kriteriene per nå, men danske Statens Serum Institut vil oppdatere sine reiseråd klokken 16 torsdag - som kan gi endringer i hvilke len de åpner for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer