Matservering på fly

Kan åpne til sommeren

Avhengig av hvor fort gjenåpningen av samfunnet finner sted, kan det bli servering om bord hos de norske flyselskapene i sommer.

SAVNER DU FLYMAT? Dersom Norges gjenåpning går etter planen kan flymaten gjøre comeback hos de norske flyselskapene. Foto: Hanna Sikkeland
SAVNER DU FLYMAT? Dersom Norges gjenåpning går etter planen kan flymaten gjøre comeback hos de norske flyselskapene. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om sommerferien 2021 blir tilbrakt på hytta, på et nytt sted i Norge eller i Europa takket være innføringen av coronapass gjenstår fortsatt å se for mange.

Dersom dine ferieplaner inkluderer en flyreise, kan det hende at det igjen blir mulig for flyselskapene å tilby servering om bord på flyene i sommer.

Per i dag åpner ikke veilederen for smittevern i luftfarten for dette, men FHI sier til Dinside at gjenåpningen av samfunnet generelt også vil åpne for matservering på lyene.

Naturlig at reglene revideres

Fagdirektør for smittevern i FHI, Frode Forland, sier til Dinside at han regner med at gjenåpningen av Norge i trinn også vil påvirke punktet om matservering på fly.

- Veileder for smittevern i luftfarten er en norsk bransjestandard, som gjelder for flygninger i Norge. Det er naturlig at den revideres i takt med smittesituasjonen i landet og graden av vaksinasjonsdekning, sier Forland, som i første omgang har mest tro på matservering på innenriksfly.

- Flyreiser påvirkes også av smittesituasjonen i mange andre land. For innenlands flyruter kan nok servering gjenopptas på et tidspunkt når de fleste er vaksinert, smittetallene er lave og samfunnet ellers har gjenåpnet for servering og lettet på avstandskravene mellom mennesker, sier Forland.

Usikkert hvilket trinn som vil tillate servering

På hvilket trinn av gjenåpning matservering på fly kan bli mulig, kan Forland derimot ikke si noe om.

- FHI har ikke kontroll over når de ulike åpningstrinnene iverksettes og hvilke lettelser som kommer på hvilket trinn. Å sitte lenge på fly fører til nærkontakt med mange man ikke kjenner smittestatus til. Å unngå matservering kan være nyttig for å hindre mye kontakt og smitterisiko når det er vanskelig å overholde 1-2 meters avstand, påpeker han.

Forland understreker at det er Helse- og omsorgsdepartementet som bestemmer dato og konkret innhold i ulike trinnene, og at veilederen for luftfart kan revideres når situasjonen tillater det.

Tidligere er det antydet at trinn to vil innføres i andre halvdel av mai.

Dette sier flyselskapene

Norwegian sier til Dinside at de til enhver tid forholder seg til myndighetenes retningslinjer og anbefalinger, og justerer tilbudene i henhold til eventuelle endringer fortløpende.

- Med det som bakteppe planlegger vi nå for å kunne starte opp med servering om bord på internasjonale flygninger mot slutten av juni, og vi ser da fram til å igjen kunne tilby våre gjester om bord et mer variert og spennende utvalg av mat og drikke, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hygge Skari til Dinside.

Widerøe tror derimot det er lite sannsynlig at helsemyndighetene vil åpne for servering i sommer.

- Så langt har vi ikke fått noe tidsangivelse på når det blir tillatt med servering om bord igjen, og vi tror foreløpig at det kan bli vanskelig å få til allerede til sommeren. Åpner myndighetene for det vil vi selvsagt få på plass servering igjen på noen dagers varsel, sier Silje Brandvoll, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe.

Hun legger til at når helsemyndighetene anser det som trygt med servering om bord igjen, er planen at de skal tilbake til sitt pre-corona konsept med små justeringer.

- Vi vil til enhver tid følge den smittevernveilederen som gjelder, understreker hun.

Ingen avgjørelse tatt hos SAS

Hos SAS ser de fortsatt an situasjonen.

- Per nå avventer vi fortsatt eventuelle endringer i smittevernveileder for luftfarten. Vi har hatt et enklere serveringskonsept på turer i Europa over 50 minutter og interkontinentale ruter. Det er ikke tatt noen avgjørelse på hvordan serveringskonseptet for innenlandsreiser i Norge blir, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Dinside.

Flyr, som starter opp med flyvninger 30. juni, sier følgende om sitt eventuelle serveringstilbud om bord.

- Konseptene våre blir lansert ved salgsstart i slutten av mai og vi vil naturligvis også følge helsemyndighetenes retningslinjer for servering om bord, sier kommersiell direktør Thomas Ramdahl i Flyr til Dinside.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer