Har du noen gang opplevd eller hørt om noen som har fått standby på flybilletten sin?
Det betyr at du er på en slags venteliste, og det er en sjanse for at du ikke får komme med på flyet du egentlig har bestilt billett til.
Flyanalytiker og eier av Winair, Hans Jørgen Elnæs, forteller til DinSide at dette kan skyldes flere årsaker og det kan være mange elementer som spiller inn.
Det kan for eksempel ha skjedd noe operasjonelt som gjør at det planlagte flyet ikke blir levert og det kan derfor bli brukt et annet fly som for eksempel ikke har kapasitet til så mange passasjerer som først antatt.
- Da kan det kanskje være for mange passasjerer i forhold til antall seter. Og da er gjerne ikke flyet overbooket med vilje, sier han.
- Skjer ikke så ofte
Elnæs sier at en annen forklaring kan være at flyet faktisk er overbooket ved at det blir en miks i det operasjonelle. Noen flyselskaper kan til tider booke over en viss prosent fordi det er en del «no show». Han påpeker at dette ikke er noe flyselskapene gjør med fingeren i været, men ofte ved hjelp av kunstig intelligens.
- Det skjer ikke så ofte, men det kan skje, sier flyanalytikeren.
Noe annet som kan påvirke om du har fått standby-billett går ut på hvilke type billett du har. Har du for eksempel en billigbillett, kan du havne i kategorien som havner nederst på lista og andre kan bli prioritert før deg.

- En stor misforståelse
Aldri helt sikret
- Man er aldri sikret at man får det sete som er bestilt, påpeker han.
Flyanalytikeren oppfordrer folk til å følge med på hva som står på flybilletten og bagasjelappen. Noen ganger kan systemet krølle det litt til.
- Hva kan du risikere dersom det står standby på billettene dine?
- I utgangspunktet er standby et «kanskje». Systemet har informasjon om deg og bagasjen din. Bagasjen din blir lastet om bord helt til slutt, siden du og bagasjen er på standby, en slags venteliste, forklarer Elnæs.
Da er du ofte den siste som får boardet, fordi du må vente til alle andre har gått om bord.

Raser: - Grådig!
Har rett til å nekte deg
«Flyselskapet har rett til å nekte deg å bli med flyet på grunn av overbooking, men ikke uten at du blir tilbudt økonomisk kompensasjon og assistanse fra selskapet. Ved overbooking skal flyselskapet først spørre om det er noen som, mot kompensasjon, frivillig vil gi fra seg sin plass. Den frivillige har deretter, i tillegg til avtalt kompensasjon, rett til ombooking og/eller tilbakebetaling. Dersom det ikke melder seg noen frivillige, kan en av passasjerene nektes ombordstigning mot sin vilje» står på Forbrukerrådets nettside.
Videre skriver de at dersom du nektes ombordstigning og velger ombooking, har du rett på mat og drikke som står i rimelig forhold til ventetida fram til du får reist. Flyselskapet skal også betale for hotelloppholdet ditt dersom dette blir nødvendig.