FHI anbefaler influensavaksine:

Kan bli dødelig å droppe

Denne vaksinen bør du vurdere å ta før sommerferien, dersom du er disse risikogruppene.

TRENGER LEGEHJELP: Mange nordmenn blir syke og trenger legehjelp i ferien. Men med gode forberedelser kan mye unngås. Foto: Odd Roar Lange
TRENGER LEGEHJELP: Mange nordmenn blir syke og trenger legehjelp i ferien. Men med gode forberedelser kan mye unngås. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn forbereder seg til endelig å kunne legge årets sommerferie til utlandet og varmere strøk. Men samtidig må mange av dem forberede seg på at de kan komme til å bli syke.

Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner ved influensa. Disse anbefales å ta influensavaksine før de reiser på ferie.

Influensa hele året

Utbruddene med sesonginfluensa foregår i vintersesongen både på den nordlige og den sørlige halvkule.

Derfor vil den sørlige halvkule vanligvis ha sitt utbrudd med sesonginfluensa når vi her i Norge har sommerferie.

– I beltet rundt ekvator, hvor det ikke er vinter på samme måte som i nord og i sør, er influensasirkulasjonen i mindre grad sesongstyrt og foregår i større grad hele året, sier Trine Hessevik Paulsen, lege for seksjon for luft-, blod- og seksuell smitte, i Folkehelseinstituttet til DinSide.

– Ta vaksinen

Det siste året har det vært satt 11,3 millioner coronavaksiner her i landet, og nærmere 75 prosent av befolkningen kan regnes som fullvaksinert, mens 80 prosent har minst én dose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.