FHI anbefaler influensavaksine:

Kan bli dødelig å droppe

Denne vaksinen bør du vurdere å ta før sommerferien, dersom du er disse risikogruppene.

TRENGER LEGEHJELP: Mange nordmenn blir syke og trenger legehjelp i ferien. Men med gode forberedelser kan mye unngås. Foto: Odd Roar Lange
TRENGER LEGEHJELP: Mange nordmenn blir syke og trenger legehjelp i ferien. Men med gode forberedelser kan mye unngås. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn forbereder seg til endelig å kunne legge årets sommerferie til utlandet og varmere strøk. Men samtidig må mange av dem forberede seg på at de kan komme til å bli syke.

Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner ved influensa. Disse anbefales å ta influensavaksine før de reiser på ferie.

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Influensa hele året

Utbruddene med sesonginfluensa foregår i vintersesongen både på den nordlige og den sørlige halvkule.

Derfor vil den sørlige halvkule vanligvis ha sitt utbrudd med sesonginfluensa når vi her i Norge har sommerferie.

– I beltet rundt ekvator, hvor det ikke er vinter på samme måte som i nord og i sør, er influensasirkulasjonen i mindre grad sesongstyrt og foregår i større grad hele året, sier Trine Hessevik Paulsen, lege for seksjon for luft-, blod- og seksuell smitte, i Folkehelseinstituttet til DinSide.

– Ta vaksinen

Det siste året har det vært satt 11,3 millioner coronavaksiner her i landet, og nærmere 75 prosent av befolkningen kan regnes som fullvaksinert, mens 80 prosent har minst én dose.

Nå oppfordrer FHI mange av dem som skal reise utenlands i sommer til å ta vaksine også mot sesonginfluensaen.

– Influensavaksine kan være en relevant reisevaksine om man skal reise til varmere strøk i løpet av den norske sommeren, spesielt om man har risikofaktorer som gjør at man har økt risiko for alvorlig forløp av influensa, fortsetter Paulsen.

Dette gjelder blant annet for personer på 65 år og eldre, og med en rekke underliggende sykdommer.

Dødelig sykdom

Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse, hjerneslag og forverring av mange kroniske grunnsykdommer.

Sykehusinnleggelse er nødvendig ved alvorlige komplikasjoner av influensa. Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig, som følge av sykdommen.

Kan bli dødelig å droppe

Noen år kan så mange som 2000 personer dø på grunn av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse, mener Folkehelseinstituttet.

Dette gjelder for reiser på den nordlige halvkule. Når det gjelder reiser til den sørlige halvkule har ikke FHI inne vaksine som gjelder for sesonginfluensaen der.

Flere år uten influensa

Norge, og svært mange land i verden, har hatt minimalt med influensasirkulasjon under pandemien. Men, dette er i ferd med å endre seg, skal vi tro Hessevik Paulsen.

– Vi ser nå utbrudd på til dels atypiske tidspunkt, mens andre land igjen fremdeles ikke har noe særlig influensasmitte. Blant annet har vi her i Norge nå et pågående influensautbrudd og dette kommer mye senere enn det som er vanlig.

– På denne tiden av året vil influensasmitten normalt være på full fart tilbake. Influensasituasjonen i verden er derfor mer uforutsigbar nå og med større forskjeller i smittesituasjon mellom land enn det som er vanlig, avslutter Trine Hessevik Paulsen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer