Meteorologen om påskeværet 2022:

– Kan bli drømmepåske

Vinteren er på retur og det kan bli mer snø i Norge. Men sol og plussgrader er ikke utelukket.

PÅSKEDRØMMEN: Snø og kulde før påske kan gi en fabelaktig påskeferie i fjellet. Foto: Odd Roar Lange
PÅSKEDRØMMEN: Snø og kulde før påske kan gi en fabelaktig påskeferie i fjellet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren som kom på snarvisitt har tatt pause igjen. Noe som gjør at mange er blitt spente på hvordan påskeværet faktisk kommer til å bli.

Blir det måking av nysnø og utsatte planer for hagearbeid? Eller kan det bli drømmepåske med muligheter for flotte skiturer, afterski i solveggen, båtpuss og full start på våronna i blomsterbedene og på verandaen?

Usikker på om sommerdekkene holder en sesong til? Det kan du enkelt sjekke. Vis mer

Kald start

– Det knytter seg alltid stor usikkerhet til værvarsel som strekker seg halvannen uke frem til tid, sier meteorolog Ingvild Villa ved Meteorologisk Institutt til DinSide.

– Jo lenger frem i tid, jo større usikkerhet er det knyttet til værprognosene. Men det vi ser akkurat nå er at den kalde lufta fra nord vil sette sitt preg på værsituasjonen over hele landet helt frem til påske.

Det ligger dermed an til å bli snø og snøbyger både i Finnmark, Troms, Nordland og deler av Trøndelag, samt i Møre og Romsdal.

Også i Sør-Norge vil kaldt vær fra nord prege værsituasjonen. Det betyr at det stort sett blir oppholdsvær, med minusgrader om nettene flere steder, men muligheter for temperaturer opp mot 9-10 grader på dagtid.

Drømmen om drømmepåske

– Også i Sør-Norge kan det komme spredt nedbør rundt påskestarten. I lavlandet vil det komme som regn, mens det i fjellet kan komme som snø, fortsetter Villa.

– Det betyr at snøpåfyllingen og kaldt vær kan gi drømmepåske dersom det snur og blir sol og varmere i selve påskeuka?

– Det er riktig. Det hadde jo vært riktig bra. Dersom dét slår til, så går det mot drømmepåske. Men vi får vente noen dager før vi kan gi noen sikrere prognoser for selve påskeuka.

Bra for skigleden

– Det har kommet godt med påfylling av snø mange steder de siste dagene, og dette kommer nok til å fortsette også i dagene som kommer. Det lover i alle fall godt for dem som ønsker å komme seg ut på ski i påska, sier Ingvild Villa.

Snøsmeltingen som var kommet godt i gang mange steder har stoppet opp, og i stedet har nysnø og frostnetter bidratt til å sikre påskeskituren en rekke steder.

Når må du skifte til sommerdekk?

Med usikkerhet rundt været kan det være lurt å notere seg når bilen må legge om til sommerdekk. Tidspunkter for å legge om til sommer- eller vinterdekk, kommer blant annet an på blant annet:

  • Hvor i landet du befinner deg (det er ulike tidspunkter som gjelder i nord og sør etter loven og i tillegg avhenger det av føreforholdene)
  • hvor du har planer om å kjøre i relativt nær fremtid.
FARLIG: Utslitte vinterdekk er direkte livsfarlige på glatt vårføre. Foto: Odd Roar Lange
FARLIG: Utslitte vinterdekk er direkte livsfarlige på glatt vårføre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Hensynet til trafikksikkerheten er den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet, forteller politiet på sine nettsider.

I de fleste tilfellene vil det være en større risiko å kjøre med dekk uten tilstrekkelig veggrep på glatt føre, enn å kjøre med vinterdekk på tørr asfalt. UP håndhever derfor reglene med godt skjønn i overgangsperiodene.

Når kan du bruke piggdekk?

For Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk frem til 1. mai.

For resten av landet må piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag - altså mandag 25. april 2022.

Men, skal du på fjellet eller et sted hvor forholdene gjør det nødvendig er det lov å sette på piggdekk både før og etter tidligere nevnte datoer, opplyser politiet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer