Hytteferie:

Kan bli katastrofalt

Det første du må sjekke når du kommer til hytta. Eksperten har et smart tips.

VIRKER DEN: Røykvarsleren virket da du vinterstengte hytta i høst. Men virker den fortsatt? Foto: Odd Roar Lange
VIRKER DEN: Røykvarsleren virket da du vinterstengte hytta i høst. Men virker den fortsatt? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn bruker i påsken til å åpne hytta for første gang i år. Mange har ikke brukt den på mange måneder.

Nå advarer Norsk brannvernforening mot et stort antall brann- og røykvarslere som ikke virker. Resultatet kan være katastrofalt.

Rundt om i landet finnes det nær 500 000 hytter og fritidsboliger. Og ekspertene hos Brannvernforeningen frykter at så mange som halvparten av disse ikke har fungerende røykvarsler.

BRANN: Det kan være lurt å ta en ekstra sjekk etter brannfeller hjemme. Video: Pål Joakim Pollen, NTB, Elsikkerhetsportalen, Martin K. Størbu. Vis mer

Dette er kravet

Brannstatistikken viser at det er rundt 1200 hyttebranner hvert år i Norge, og undersøkelser viser at mer enn 30 000 hytteeiere har opplevd brann på nært hold de siste ti åra.

Tidligere undersøkelser i regi av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at 8000 hytter mangler røykvarslere og hele 15 000 hytter mangler slokkeutstyr.

Men tallet er trolig mye, mye høyere tror Brannvernforeningen.

– Alle hytter skal ha minst én røykvarsler og tilstrekkelig slokkeutstyr. Men når røykvarslerne ikke virker fordi det mangler fungerende batteri, er de helt verdiløse, sier Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening til DinSide.

– Vi har tett dialog med brannvesen rundt om i landet som bekrefter at de finner skremmende mye av dette når de er ute på tilsyn i fritidsboliger. Flere av dem har rapportert at så mye som halvparten av dem ikke har røykvarsler som virker, sier Skaar.

ADVARER: Kommunikasjonssjef Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening frykter at tusenvis av norske røykvarslere ikke virker. Foto: Privat
ADVARER: Kommunikasjonssjef Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening frykter at tusenvis av norske røykvarslere ikke virker. Foto: Privat Vis mer

Livredderen

Fungerende røykvarslere anses med god margin til å være det sikkerhetskravet som redder flest liv når det gjelder brann i Norge. Har batteriet gått tomt siden forrige gang man var på hytta, virker ikke røykvarsleren. Husk derfor å sjekke at den fungerer hver gang hytta tas i bruk.

Og Tor Erik Skaar bruker dette trikset på sin hytte:

– Jeg gjør det gjerne til en vane å ta ned røykvarsleren og legge den på stuebordet når vi reiser hjem fra hytta. Slik at vi alltid husker å teste den før vi fester den i taket igjen når hytta tas i bruk.

HEKTA PÅ HYTTA: Over 500 000 hytter ligger rundt om i Norge. Mange av dem sesongåpnes i påsken. Foto: Odd Roar Lange
HEKTA PÅ HYTTA: Over 500 000 hytter ligger rundt om i Norge. Mange av dem sesongåpnes i påsken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Å sjekke at røykvarsleren fungerer hver gang hytta tas i bruk er første punkt i Brannvernforeningens sjekkliste for en brannsikker hytte.

– Et batteri som er i ferd med å gå tomt, gir en liten varsellyd i et par ukers tid før røykvarsleren slutter å virke. Dette er gjerne den perioden hytta ikke brukes, og dermed aner ikke hytteeieren at varsleren er «død».

– Om man oppdager at batteriet ikke fungerer, er det veldig dumt å ikke ha et ekstra batteri tilgjengelig. Vi vil derfor oppfordre alle å sørge for at man alltid har ekstra røykvarslerbatteri på hytta. Sett det gjerne på lista for påskehandelen, fastslår Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Sjekk datoen på røykvarsleren

Vær også klar over at selve røykvarsleren har datomerking.

– Røykvarslere bør normalt byttes ut etter at du har brukt dem i 8–10 år. Du bør derfor sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut.

Produksjonsdatoen finner du på baksiden av røykvarsleren, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer