Hytteferie:

Kan bli katastrofalt

Det første du må sjekke når du kommer til hytta. Eksperten har et smart tips.

VIRKER DEN: Røykvarsleren virket da du vinterstengte hytta i høst. Men virker den fortsatt? Foto: Odd Roar Lange
VIRKER DEN: Røykvarsleren virket da du vinterstengte hytta i høst. Men virker den fortsatt? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn bruker i påsken til å åpne hytta for første gang i år. Mange har ikke brukt den på mange måneder.

Nå advarer Norsk brannvernforening mot et stort antall brann- og røykvarslere som ikke virker. Resultatet kan være katastrofalt.

Rundt om i landet finnes det nær 500 000 hytter og fritidsboliger. Og ekspertene hos Brannvernforeningen frykter at så mange som halvparten av disse ikke har fungerende røykvarsler.

Dette er kravet

Brannstatistikken viser at det er rundt 1200 hyttebranner hvert år i Norge, og undersøkelser viser at mer enn 30 000 hytteeiere har opplevd brann på nært hold de siste ti åra.

Tidligere undersøkelser i regi av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at 8000 hytter mangler røykvarslere og hele 15 000 hytter mangler slokkeutstyr.

Men tallet er trolig mye, mye høyere tror Brannvernforeningen.

– Alle hytter skal ha minst én røykvarsler og tilstrekkelig slokkeutstyr. Men når røykvarslerne ikke virker fordi det mangler fungerende batteri, er de helt verdiløse, sier Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.