SAS-konflikten:

Kan bli ny SAS-streik

Dette er skjebnedagen for flypassasjerene.

STENGER IGJEN?: Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned for den inngåtte avtalen så kan det igjen bli storstreik i SAS. Foto: Odd Roar Lange
STENGER IGJEN?: Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned for den inngåtte avtalen så kan det igjen bli storstreik i SAS. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

SAS-pilotene streiket i 15 dager, og tusenvis av reisende pustet lettet ut da streiken var over den 18. juli. Men, de kan ha jublet for tidlig.

For det kan gå mot ny streik i flyselskapet allerede i neste uke. Alt avhenger av om medlemmene i fire pilotforeninger i SAS godkjenner forhandlingsresultatet eller ikke.

Bedre avtale?

– Vi har presentert den nye avtalen og omstendighetene rundt avtalens inngåelse så godt vi kan for våre medlemmer. Så må medlemmene selv avgjøre om de tror det er mulig å oppnå et bedre resultat ved å stemme avtalen ned og gå ut i konflikt igjen, sier sa leder for pilotforeningen i SAS, Roger Klokset da avtalen med SAS-ledelsen var klar, og streiken var over den 18. juli.

SAS-STREIKEN: Dette har du krav på om SAS kansellerer flyreisen din. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

I dag vil ingen i pilotforeningene spekulere i hva de tror blir utfallet av avstemningen. For selv om SAS og pilotenes forhandlingsledere ble enige om en avtale i Stockholm, er det fortsatt opp til de 900 medlemmene i de ulike fagforeningene å godkjenne innholdet.

Dette gjøres via digitale uravstemninger og stemmene må være registrert innen fredag 5. august klokka 23.59.

Ulike regler

Og siden det er flere ulike fagforeninger som skal stemme for eller i mot avtalen så er det også muligheter for flere ulike utfall i Norge, Sverige og Danmark.

Resultatet fra avstemningen blir i følge den norske pilotforeningen i SAS offentliggjort i løpet av helga.

Dersom fagforeningene sier ja til avtalen så vil det ikke bli noen nye aksjoner fra pilotene.

Men dersom pilotene i Norge sier nei til avtalen, så er det en teoretisk risiko for ny streik igjen allerede fra torsdag 11. august - fem dager etter at stemmene er talt opp. Dette bekrefter den norske pilotforeningen overfor DinSide.

Dette kan du gjøre

Ved et nei til avtalen som er inngått vil fire ulike pilotforeninger, hvorav to er norske, og deres paraplyorganisasjon SAS Pilot Group (SPG) avstemme en eventuell ny storstreik mandag. Dette gjøres fordi det er ulike regler som gjelder i de ulike landene.

Dersom det blir ny streik så vil trolig 900 SAS-piloter på ny gå ut i streik.

Du må forholde deg til beskjeder gitt fra SAS. Disse får du på SMS og epost. Husk derfor å registrere reisen din hos SAS.

Har du bestilt via en reisearrangør eller reisebyrå så skal du få informasjon derfra.

Dersom du selv velger å avbestille en flyreise på grunn av streikefrykt så er det billett-typen din som avgjør hva du får igjen fra SAS.

Åpnet billettsalget igjen

En uke før sommerens SAS-streik var et faktum stoppet Norwegian salget av refunderbare billetter. Årsaken var at de fryktet at SAS-passasjerer ville sikre seg billetter hos Norwegian som kunne avbestilles dersom det ikke ble streik. I så fall ville Norwegian tape store beløp på en konflikt hos konkurrenten.

Nå har Norwegian igjen åpnet for salg av slike billetter.

Dersom det blir negativt resultat fra pilotenes avstemning så vil SAS fly som normalt frem til en eventuelt ny streik.

Da vil trolig alle SAS-flyene igjen bli satt på bakken. Det er uklart om flyene som opereres av datterselskapene SAS Link og SAS Connect også denne gangen blir holdt utenfor streiken.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer