Våpenamnesti

Kan bli rådyrt

Dette må du gjøre hvis du har uregistrert våpen i huset.

PASS PÅ: Dersom du har ulovlige våpen i huset eller på hytta kan det bli veldig kostbart. Foto: Politiet / SCANPIX
PASS PÅ: Dersom du har ulovlige våpen i huset eller på hytta kan det bli veldig kostbart. Foto: Politiet / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av jegere har gjort unna årets høstjakt. De fleste har papirer og tillatelser i orden.

Men myndighetene tror at det er store mengder ulovlige og uregistrerte våpen i norske hjem.

Det kan bli veldig kostbart dersom du ikke rydder opp ganske raskt.

Samfunnsproblemet

Ulovlige våpen er et alvorlig samfunnsproblem og en risiko for samfunnet. Regjeringen innfører derfor våpenamnesti fra 1. januar 2023 til 1. juni 2023.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Våpenamnestiet er en svært god anledning for den enkelte til å levere inn våpen og på den måten bidra til å forebygge kriminalitet og ulykker med skytevåpen. Våpen kan havne i feil hender, for eksempel i kriminelle miljøer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

I alt er 528 000 norske menn og kvinner oppført i Jegerregisteret ved utgangen av jaktåret 2021/2022. Av dem er 82 000 kvinner. I løpet av 15 år er antallet kvinner registrert i Jegerregisteret doblet.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), var det 136 900 aktive jegere for jaktåret 2021-2022.

Gamle våpen

Erfaring viser at det som regel er våpen fra andre verdenskrig, arvevåpen eller våpen fra dødsbo som blir levert inn. Dette kan være tidligere uregistrerte våpen eller registrerte våpen fra dødsbo.

Politiet håper derfor publikum er særlig oppmerksom på dette.

Ved besittelse av skytevåpen en er usikker på om er registrert, er dette også en mulighet til å kontakte politiet uten å risikere straff.

Husk at dersom du arver et våpen så arver du bare våpenet, ikke retten til å eie det.

På utstilling

Når våpenet er innlevert kan man søke om å få erverve det lovlig, få tillatelse til å selge det, eller få deaktivert våpenet slik at det blir ubrukbart og kan beholdes.

Dersom våpen leveres for destruksjon, kan dette gjøres anonymt.

TA EN SJEKK: Sørg for at utstillingsvåpenet er gjort ubrukelig. Foto: Odd Roar Lange
TA EN SJEKK: Sørg for at utstillingsvåpenet er gjort ubrukelig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Noen vil kanskje henge et ubrukbart våpen på veggen

Ved innlevering av våpen vil ikke det ulovlige våpeninnehavet påvirke utfallet av enkeltpersoners framtidige våpensøknader eller føre til at man mister lovlig ervervede våpen.

Tidligere i år fikk et fransk rederi 800 000 kroner i bot etter å ha brutt våpenloven på Svalbard.

Dette gjelder

Amnestiet gjelder også for ammunisjon og for ulovlige våpen som ikke er skytevåpen, som for eksempel elektrosjokkvåpen, ulovlige kniver og tåregass.

Sitter en fremdeles med ulovlige våpen etter at våpenamnestiet avsluttes, risikerer en straff. Strafferammen for ulovlig befatning med skytevåpen er bøter eller fengsel i inntil 3 måneder for overtredelse av våpenloven.

Grovere tilfeller straffes etter straffeloven med fengsel inntil seks år.

Hvilken straff du faktisk vil få avhenger av blant annet hva slags våpen det er snakk om, om våpenet ligger i et skap eller om det blir båret på et offentlig sted, hva som er årsaken til anskaffelsen og så videre.

Politiet har tidligere utstedt bøter på 10 000 kroner til personer som har oppbevart ulovlige våpen etter at de arvet det.

Haglegevær

Fra 1990 ble det innført plikt til å registrere nyervervede hagler. Hagler ervervet før 1. oktober 1990 kan fortsatt eies og brukes legalt uten at de er registrert. Det antas at det i dag finnes et sted mellom 500-600.000 uregistrerte hagler i Norge.

Men dersom du overtar et haglegevær som er kjøpt før denne datoen må du registrere det i dag.

For fjerde gang

Dette er ikke første gangen det blir gjennomført våpenamnesti her i lande. Det har tidligere blitt gjennomført tre tidligere våpenamnestier der det totalt ble levert inn 56 000 våpen.

Politidirektoratet kommer til å få hovedansvaret for gjennomføring av det nasjonale våpenamnestiet på nyåret. Og politiet vil komme tilbake med mer informasjon om hvor man kan levere fra seg sine våpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer