Ukraina-krigen og flyreiser:

Kan bli stoppet

Dette skjer med flytrafikken akkurat nå.

KAN BLI STOPPET: SAS planlagte flyruter kan bli ytterlig rammet av krigen. Foto: Odd Roar Lange
KAN BLI STOPPET: SAS planlagte flyruter kan bli ytterlig rammet av krigen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskapene følger den dramatiske situasjonen i Ukraina nøye, og vurderer nå om planlagte flyruter må stoppes.

SAS vurderer sommerstopp

– For det kommende sommerprogrammet har SAS fortsatt St. Petersburg som en av våre destinasjoner, men foreløpig avventer vi den sikkerhetspolitiske situasjonen for å se hva som skjer med de flyvningene. En avgjørelse vil komme etter en totalvurdering fra et sikkerhetsperspektiv, både operativt og politisk, sier pressesjef John Eckhoff til DinSide

– I tillegg til egne vurderinger følger vi med på uttalelser fra lokale luftfartsmyndigheter og EASAs anbefalinger rundt flysikkerhet i området, fortsetter han.

SAS besluttet torsdag å kansellere flyet mellom Oslo og Kyiv inntil videre. Denne ukentlige ruten er foreløpig SAS sin eneste flyvning til Ukraina. Risikovurderingen inkluderer også å unngå Ukrainas luftrom. SAS gjør løpende vurderinger av situasjonen.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forbud

Alle flyruter til og fra Ukraina er stanset. Men Norge har foreløpig ingen planer om å følge britene med tanke på å forby Aeroflot å fly til og fra Oslo.

Storbritannia bestemte seg allerede torsdag kveld denne uka å forby det russiske flyselskapet Aeroflot og andre russiske flyselskap å fly i britisk luftrom, og Aeroflot har varslet sine passasjerer om kanselleringen av flyreiser mellom London og Moskva.

FLYR FORTSATT: Aeroflot flyr fortsatt til og fra Norge. Foto: Odd Roar Lange
FLYR FORTSATT: Aeroflot flyr fortsatt til og fra Norge. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Nå er det også klart at Russland gjengjelder det britiske flyforbudet. Sky News forteller om flyforbudet som både vil ramme flyreiser mellom de to landene samt flyvninger i det som omtales som Sibirkorridoren. Sibirkorridoren er den korteste veien å fly mellom Europa og Asia.

Dersom norske flyselskap blir nektet å fly Sibirkorridoren vil nordmenns reiser til populære reisemål som Thailand og Vietnam blir rammet i form av en mye lengre reisevei.

Flere fly over Norge

Men Aeroflots tre ukentlige flyvninger mellom Oslo og Moskva går foreløpig som normalt. Flyet fredag formiddag gikk som planlagt, og de to neste reisene har avgang fra Oslo lufthavn søndag og tirsdag.

– Det er ingen planer om et tilsvarende forbud i Norge akkurat nå og situasjonen i Ukraina påvirker norsk flytrafikk i liten grad, sier pressevakt Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor til DinSide.

Statsminister Jonas Gahr Støre påpekte i «Dagsnytt 18» torsdag kveld at Norge kommer til å samkjøre sine tiltak mot Russland med EUs straffetiltak.

FLYR SOM NORMALT: Aeroflots flyavgang mellom Norge og Moskva fortsetter foreløpig som normalt. (Skjermdump fra Avinor)
FLYR SOM NORMALT: Aeroflots flyavgang mellom Norge og Moskva fortsetter foreløpig som normalt. (Skjermdump fra Avinor) Vis mer

– Flytrafikken til og fra Ukraina er stanset. Det samme er flytrafikken over Ukraina. Dette betyr at fly som vanligvis flyr over Ukraina må legge om sine ruter, og det kan bety at flytrafikken over Norge kommer til å øke. Spesielt fly mellom Asia og Nord-Amerika, sier Cathrine Fuglesang Framholt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer