Reisepenger

Kan bli svindyrt

Derfor kan det være smart å vente til neste år for mange.

DEILIG, MEN DYRT: Mange må låne penger til å reise på ferie. Kanskje er det bedre å vente til neste år? Foto: Odd Roar Lange
DEILIG, MEN DYRT: Mange må låne penger til å reise på ferie. Kanskje er det bedre å vente til neste år? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Når du reiser på ferie er det smart å betale reisen og løpende utgifter med kredittkort. Dermed er du ekstra sikret mot svindel og trøbbel på reisen.

Men like smart som å bruke kredittkort er det å betale hele kredittkortregningen innen forfallsdatoen.

Etter den søte kløe

Hvert år opplever nordmenn at ferieturen ender opp med doblet sluttregning fordi de ikke får betalt kredittkortregningen i tide.

BASILIKUM: Med noen enkle grep kan man få basilikum kjøpt i butikk til å vare lengre, og det kan være praktisk, særlig om man bruker urten mye! I videoen viser vi deg hvordan. Video: Embla Hjort-Larsen / Dennis Asbjørnsen. Vis mer

Nå er det ikke slik at den dobler seg over natta. Men av ulike årsaker lar noen vente med å betale kredittkortregningen til etter at inkassoselskapet, forliksrådet og namsmannen har vært inne i bildet. Og da snakker vi om at pengegaloppen går for fullt - i din disfavør.

Dropp ferien

- I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger mange å kjøpe ferien på kreditt. Vi har flere krav der folk betaler for fjorårets ferie. Dermed blir mange sittende med en vond klump i magen. De vet godt at pengene må tilbakebetales på høsten, mest sannsynlig med en veldig høy rente, sier Geir Grindland, som er daglig leder hos selskapet Inkassopartner.

For mange vil det være mye bedre å utsette ferien i stedet for å utsette betalingen.

Kostbar utsettelse

- Selv om en god del har kontroll på hvordan de skal klare å betale tilbake summene de bruker med kredittkortet, er det mye som tyder på at det ikke er tilfellet for alle. Mange er dessverre ikke klar over hvor store konsekvensene kan bli av å få betalingsanmerkninger. Det kan fort ende med å bli svært kostbart. Dersom du utsetter tilbakebetalingen, kan du risikere å måtte betale tilbake langt mer enn det opprinnelig beløpet, sier Grindland.

TO KORT: Ta med deg minst to kort, og oppbevare dem atskilt fra hverandre i ferien. Det er smart dersom det ene kortet blir borte. Foto: Odd Roar Lange
TO KORT: Ta med deg minst to kort, og oppbevare dem atskilt fra hverandre i ferien. Det er smart dersom det ene kortet blir borte. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

En ferieregning på 25 000 kroner kan ende opp med en sluttsum på det dobbelte.

De fleste kredittkort er rentefrie inntil 45 dager fra da du brukte det. Men etter denne datoen begynner rentene å løpe.

Renter ligger alt fra 18-25 prosent. Dersom man ikke klarer å betale minstesummen som skal innfris så forfaller hele kravet til betaling og sendes etterhvert til et inkassoselskap.

Da legges det på et salær som beregnes etter hvor mye det du skylder.

Dersom regningen fortsatt ikke betales vil salæret til kredittkortselskapet kunne øke til kr 2240.

Og deretter plusses på et offentlig gebyr på ca kr 2000 dersom Namsmannen kommer inn og tar pant. Deretter kan inkassobyrået ønske at det gjennomføres et tvangssalg, noe som fordyrer regningen med kr 4218.

I løpet av fire år har har kravet økt med 25 prosent bare i renter.

Betalingsanmerkninger

Dersom du har en dialog med inkassobyrået og betaler ned etter avtale dem, slipper du betalingsanmerkninger som i verste fall kan man føre til problemer med å leie bolig, ta opp lån eller inngå avtaler på mobil, strøm og forsikring. Betalingsanmerkninger kommer først etter at Forliksråd og Namsmannen har vært på banen.

Smart eller ikke smart?

- Hvorfor skal man bruke kredittkort når følgene for sen betaling er så store?

- Det er mange fordeler ved å handle på kreditt, men det forutsetter at man har kontroll på økonomien. Ved å bruke kredittkortet riktig og hvis man innfrir hele saldoen ved forfall, kan man faktisk spare penger hvis kredittkortene gir rabatter og cashback (penger tilbake etter kjøp), sier Geir Grindland.

ADVARER: Geir Grindland ber folk tenke seg om før de reiser på ferie for lånte penger. Foto: Privat
ADVARER: Geir Grindland ber folk tenke seg om før de reiser på ferie for lånte penger. Foto: Privat Vis mer

- Ved netthandel er det tryggere å bruke kredittkort enn bankkort dersom du skulle bli utsatt for svindel. På denne måten trekkes beløpet du handler på kreditt i stedet for fra lønnskontoen.

Det er uansett helt avgjørende å ha en plan for tilbakebetaling for ikke å havne i inkassofella.

Når du deler opp regningen

Vær bevisst på at det ofte er høye gebyrer og renter ved tilbud om å dele opp betalingen.

Hvis du opplever å bli en av de som havner i inkassofella etter sommerferie, er det viktigste du kan gjøre å ta kontakt med den du skylder penger eller inkassobyrået.

- Helst så fort som mulig. Mange folk tror at regningene forsvinner dersom de gjemmes bort i en skuff eller kastes i søpla. I mellomtiden vokser gjelden og du vil kunne risikere å få betalingsanmerkninger, lønnstrekk og i verste fall utleggspant, advarer Geir Grindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer