Ta bilder uten samtykke

Kan bryte loven

Pass på dette i ferien.

SJEKK: Selv om bildet ble fint og stemningen er god, er det ikke bare å legge på nettet. Foto: Pa Photos/NTB
SJEKK: Selv om bildet ble fint og stemningen er god, er det ikke bare å legge på nettet. Foto: Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert

Å ta bilder på ferie, er noe de aller fleste av oss gjør, men selv om du gjør det i beste mening, kan det være ubehagelig for folk, og du risikerer å bryte loven.

Husk

- Å dele bilder med andre er ulovlig, hvis ikke den eller de du tar bilde har sagt at det er greit. Selv om du mener det godt kan du ikke legge ut bilder av andre uten godkjenning. Det samme gjelder for andres personlige opplysninger.

Det sier IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen i en pressemelding.

Det trenger slett ikke være fylle- eller nakenbilder du deler for at du skal bryte loven.

- Det holder ikke å si at bildet er ditt eller at du mener det er kjempefint. Hvis du tar bilde med noen som ikke vil at det skal legges ut må du droppe det, du må ikke få en forklaring engang, fortsetter han.

Dette betyr imidlertid ikke at man ikke har lov til å ta bilder i store ansamlinger, som for eksempel på konsert eller liknende. Dette påpeker også Datatilsynet.

«Situasjonsbilder kan defineres som bilder der aktiviteten eller hendelsen på bildet er det egentlige motivet. Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet. Slike bilder kan gjengis offentlig uten samtykke fra de som er avbildet såframt bildet gjengir forsamlinger eller hendelser som har allmenn interesse. Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på konsert, et idrettsarrangement eller i et 17. mai-tog.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.