Kan det skje her?

Nok en gang er det bekreftet at jordskjelv kan føre til store skader og enorme lidelser. Kan det skje i Norge?

Bilde fra skadene etter det store jordskjelvet i Sichuan-provinsen i Kina 12. mai 2008. Ifølge jordskjelv.no ble minst 69.000 mennesker drept som følge av skjelvet. Mer enn 370.000 mennesker ble skadet og mer enn 15 millioner mennesker evakuert. Dette bildet er lisensiert under Creative Commons 1,0, 2,0, 2,5 og 3,0.
Bilde fra skadene etter det store jordskjelvet i Sichuan-provinsen i Kina 12. mai 2008. Ifølge jordskjelv.no ble minst 69.000 mennesker drept som følge av skjelvet. Mer enn 370.000 mennesker ble skadet og mer enn 15 millioner mennesker evakuert. Dette bildet er lisensiert under Creative Commons 1,0, 2,0, 2,5 og 3,0. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det korte svaret på dette spørsmålet er nei. For det første er det svært liten sannsynlighet for at det skal oppstå et like kraftig jordskjelv som Haiti-skjelvet her i landet. Og selv om det mot formodning skulle ha oppstått et 7,0-skjelv her i landet, ville de materielle skadene og de menneskelige lidelsene ha blitt langt mindre dramatiske enn på Haiti.

Det mener i hvert fall Kjell Hauge, informasjonssjef hos Norges Geotekniske Institutt (NGI) i Oslo og Tormod Kværna, seismolog ved NORSAR på Kjeller.

Bygningsmassen avgjør skadeomfanget

- Det mest kjente jordskjelvet som har inntruffet i fastlands-Norge i moderne tid var Oslofjord-skjelvet den 23. oktober 1904. Men selv dette målte bare 5,4 på Richers skala og var dermed langt, langt mindre dramatisk enn skjelvet på Haiti, som var et 7,0-skjelv, sier Tormod Kværna.

- Dessuten er det viktig å være klar over at konsekvensene av et jordskjelv alltid vil være langt mindre dramatiske i velutviklede land enn det vi har sett på Haiti. Dette fordi bygningsmassen vanligvis er av langt høyere kvalitet. Mange vil kanskje huske skjelvet i Bam i Iran julen 2006, som hadde en styrke på 6,8 på Richers skala. Dette skjelvet tok trolig livet av mer enn 30.000 mennesker. Omtrent samtidig oppsto et skjelv av tilsvarende intensitet i California, noe som førte til at én person døde, opplyser Kjell Hauge i NGI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.