Kan du bade trygt i sommer?

EU har sjekket vannkvaliteten på badestrendene og innsjøene i 25 EU-land, og gir refs til 11 land som har trukket flere badestrender fra listen.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år lager Europa-kommisjonen en badevannsrapport, som tar for seg badevannskvaliteten i 25 av EUs 27 medlemsland.

Den gledelige nyheten i år er at de aller fleste badestrendene i EU som ble sjekket i fjor, oppfyller kravene om badevannskvalitet.

96 prosent av kystbadestrendene, og 89 prosent av badestrendene ved innsjøer og elver oppfyller kravene.

Tallene lyver

Likevel er det verdt å merke seg at det er sendt rapporter fra færre badestrender enn året før. I stedet for å melde inn badestrender som er forurensede, dropper noen EU-land å sende inn rapporter på disse. Dermed kan resultatene i EUs badevannsrapport lyve en del.

Miljøkommissær, Stavros Dimas, kommenterte årets rapport slik:

- Jeg er meget bekymret over antallet badeområder som er slettet fra listen. Det er ikke noen løsning å slette badeområder fra listen på grunn av forurensing. Medlemslandene bør i stedet utarbeide planer for hvordan de kan rense disse forurensede områdene.

EU-landene skal hvert år rapportere inn opplysninger om kvaliteten på badevannet ved offisielle badestrender, eller områder som brukes til bading av et større antall mennesker. I 2006 ble 21.094 badeområder kontrollert, hvorav 14.345 lå ved havet, og 6.749 ved innsjøer eller elver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer