Bytte sete ombord på fly

Kan du nekte å sitte ved siden av person på fly?

Ei britisk kvinne har flere ganger opplevd å bli flyttet om bord på flyet fordi en annen passasjer har nektet å sitte ved siden av henne. SAS og Norwegian svarer på om dette kan skje på norske fly også.

BOARDING COMPLETED: Når du er på flytur må du sitte i setet ditt store deler av overfarten - ved siden av de andre på seterekka di. Hvor mye skal til for å få bytte sete hvis «naboene» ikke er til å holde ut? Les saken for å få svar. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BOARDING COMPLETED: Når du er på flytur må du sitte i setet ditt store deler av overfarten - ved siden av de andre på seterekka di. Hvor mye skal til for å få bytte sete hvis «naboene» ikke er til å holde ut? Les saken for å få svar. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere av oss har et favoritt-flysete som vi gjerne velger hver gang vi skal ut og fly, men hvem som velger setene ved siden av vet du ikke før du går om bord på flyet.

Har du noen gang sittet ved siden av en annen person som har hatt en irriterende eller ubehagelig framferd?

Eksempler kan være en person med dårlig ånde eller svettelukt, unødvendig bred benstilling, som flørter uønsket eller annet.

Sannsynligvis må du holde ut diverse kroppslukter, men hva om personen i nabosetet ikke tar et nei for et nei? I hvilken grad kan du bytte sete, såframt det er ledige plasser på flyet, for én av grunnene over eller noe liknende?

REISEVESKE: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Video: Dinside. Vis mer

Kvinne flyttet to ganger - religion var grunnen

Det britiske lavprisselskapet EasyJet er nå saksøkt av Melanie Wolfson (38) som har måttet bytte til et annet sete enn hun har betalt for to ganger, fordi personen i setet ved siden av ikke ville sitte sammen med henne, skriver Flysmart24.no.

Begge gangene Wolfson har blitt flyttet, har personen i nabosetet som ikke har villet sitte med henne, vært en ortodoks jødisk mann.

Ifølge den ultraortodokse jødedommen er nemlig fysisk kontakt mellom menn og kvinner forbudt med mindre de gift, eller i alle fall nære slektninger med hverandre.

Wolfson, som er britisk statsborger bosatt i Tel-Aviv i Israel, mener EasyJet bryter israelsk lov når de tillater seg å la ultraortodokse menn få gjennomslag når de krever å få fjernet kvinnelige passasjerer fra nabosetet.

Den britiske kvinna reagerer sterkt på at de kabinansatte tydeligvis er instruert til å løse slike situasjoner ved å flytte på kvinnene. Denne praksisen vil hun nå ha slutt på, og krever også en erstatning på 66.400 israelske shekels, tilsvarende cirka 170.000 norske kroner.

SAS og Norwegian: - Ukjent problemstilling

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier overfor Dinside at dette ikke en kjent problemstilling hos dem, altså at passasjerer av ulike religiøse grunner vil bytte sete eller flytte personen de er satt ved siden av.

Heller ikke Norwegian kjenner til tilsvarende tilfeller hos dem, ifølge kommunikasjonsrådgiver Christer Baardsen.

- Det kan imidlertid være at vi må flytte passasjerer basert på vurderinger knyttet til vekt og balanse, men det kan også være derfor passasjerene må bli sittende på tildelt plass, sier Eckhoff i SAS.

Dette er også en grunn til at Norwegians kabinpersonale ser seg nødt til å flytte passasjerene.

Du kan få bytte sete

Baardsen sier videre at det er mange grunner til at kunder ønsker å bytte sete etter at de er kommet om bord:

- De vanligste er at de reiser med små barn, ønsker bedre plass eller vil sitte nærmere toalettene, noe kabinpersonalet imøtekommer i den grad de har mulighet til det, sier Baardsen til Dinside.

De kabinansatte i SAS er også opptatt av at alle passasjerene skal ha en trygg og god reiseopplevelse.

- Crewet er trent for å håndtere en rekke ulike situasjoner og henvendelser fra passasjerene, sier Eckhoff.

- Primært vil alle passasjerer bli bedt om å bli værende på tildelt sete, men crewet kan flytte passasjerer ut fra en totalvurdering, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer