Kan forsvinne

Nå krever lokale myndigheter grep.

KAN FORSVINNE: Vraket Panagiotis har gikk Navagio-stranda kallenavnet «Shipwreck Beach». Foto: Bill Anastasiou / Shutterstock / NTB
KAN FORSVINNE: Vraket Panagiotis har gikk Navagio-stranda kallenavnet «Shipwreck Beach». Foto: Bill Anastasiou / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den populære Navagio-stranda på øya Zakynthos i Hellas er et populært turistmål.

Ikke bare på grunn av den idylliske hvite sanden og det turkise havet, men kanskje mest for skipsvraket Panagiotis som har ligget der i over i 40 år og har gitt stranda kallenavnet «Shipwreck Beach».

Nå øker risikoen for at skipsvraket skal forsvinne, og lokale myndigheter slår alarm.

Vi går mot nytt år, og i den anledning har vi sett på hvor mange feriedager man får i 2024. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Krever grep

Nyere bilder fra stedet viser at tilstanden til skipsvraket bare blir verre og verre på grunn av dårlig vær, som høye bølger som skyller over stranda og vinterstormer, skriver den greske nettavisa Greek City Times.

Lokale myndigheter frykter at dersom det ikke tas grep, vil skipsvraket forsvinne.

Nå oppfordrer Zakynthos’ ordfører, Giorgos Stasinopoulos, det greske turistdepartementet om å ta grep for å beskytte landemerket. Lokale myndighetene ønsker at de skal ta kontroll over vraket, som innebærer vedlikehold, men også sikkerhet for å sørge for at ikke for mange turister besøker stranda på en gang.

- Det er på tide at de lokale myndighetene tar over kontrollen av dette landemerket. Skipet forsvinner, og det er siste sjanse for å redde det som er igjen, heter det i en uttalelse fra ordfører Stasinopoulos.

Ble stengt

I fjor sommer ble Navagio stengt på grunn av skredfare fra de bratte skråningene som omkranser stranda.

Navagio-stranda var opprinnelig kjent som Agios Georgios, men er gjennom tusenvis av instagrambilder verden over blitt kjent som Shipwreck Beach eller Navagio. Den ligger på nordvestkysten av øya Zakynthos i Hellas og er flere ganger kåret til en av de vakreste strendene i verden.

Stranda er bare tilgjengelig sjøveien og er en vakker bukt der skipet Panayotis ble skylt opp på land i 1980. Årsaken var en kombinasjon av dårlig vær og mekaniske problemer på skipet.

Siden den gang ble stranda kalt Shipwreck (Navagio på gresk) og turister blir tatt dit med båt for å se vraket og svømme i det krystallklare vannet rundt den bortgjemte stranda.