Kan gi utslag som eksplosiver i partikkeldetektoren

Helt vanlige stoffer som fins i hverdagsprodukter kan tolkes som eksplosiver av partikkeldetektoren i sikkerhetskontrollen.

GLYCERIN: Innholdet i vanlig håndsåpe kan gi utslag ved søk etter eksplosiver i sikkerhetskontrollen. Foto: BERIT B. NJARGA
GLYCERIN: Innholdet i vanlig håndsåpe kan gi utslag ved søk etter eksplosiver i sikkerhetskontrollen. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. september 2015 ble det innført bruk av partikkeldetektorer i sikkerhetskontrollen ved Oslo lufthavn. Og ifølge Avinor er målet at alle de norske flyplassene skal få dette i løpet av året.

Bruk av partikkeldetektor innebærer at sikkerhetskontrollørene kan stryke en liten lapp på utvalgte steder på deg eller håndbagasjen din, som så analyseres i en masking for å avdekke eventuelle eksplosiver.

Men visste du at også helt uskyldige stoffer kan bli feiltolket som eksplosiver av detektorene?

LES OGSÅ: Slik blir den nye sikkerhetskontrollen på Gardermoen

Håndsåpe og hudkrem kan gi utslag

Sist undertegnede var ute og reiste, var beskjeden fra tyske sikkerhetskontrollører at «det er en mulig deteksjon av eksplosiver på sekken din», samtidig som det troppet opp to bevæpnede politimenn. Problemet viste seg, ifølge kontrolløren, å være en astmaspray, som inneholder aerosol.

Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, bekrefter at det er mange vanlige ting som kan gi utslag på partikkeldetektoren, men at de ikke har noen fullstendig oversikt over dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer