Utenlandsreiser og sykepenger:

Kan gjøre drømmeferien til økonomisk mareritt

Sykdom og karantene i utlandet kan gi langvarig sykepengekutt.

REISETRØBBEL: Dersom du ikke kommer deg hjem etter drømmeferien utenfor EØS-sonen kan det bli svært kostbart. Foto: Odd Roar Lange
REISETRØBBEL: Dersom du ikke kommer deg hjem etter drømmeferien utenfor EØS-sonen kan det bli svært kostbart. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rammes du av sykdom og karantene i utlandet kan det gi deg langvarig kutt i sykepenger. Og for uheldige nordmenn blir drømmeferien et mareritt.

For ansatte som blir satt i karantene eller syke med corona på reiser utenfor EØS-området, har ikke rett til sykepenger. Etter to uker mister de retten til sykepenger også etter at de kommer hjem.

- Dette er ikke noen ny lov, men en lov som mange ikke er kjent med at finnes. Før pandemien var det ikke mange som ble rammet av problemene knyttet til trøbbel med å komme seg hjem etter ferien, men dette har endret seg den siste tiden, sier juridisk HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm i Simployer til DinSide.

TRIKS: Dette hjelper deg med å unngå at vannet ditt koker over. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

Mange av stedene nordmenn liker å reise på ferie ligger utenfor EØS-området, som Dubai, Thailand, USA, Tyrkia og England. Og skal du til disse landene så bør du være ekstra oppmerksom.

Ekstra risiko

For etter hvert som reiseaktiviteten gradvis tar seg opp igjen, er det viktig å merke seg at bare arbeidstakere som befinner seg innenfor EØS-området, har rett til sykepenger i Norge.

– Mange kjenner nok ikke til, eller glemmer å tenke på, den ekstra risikoen det er å reise på ferie utenfor EØS-området nå. Dersom du skulle bli syk eller satt i karantene, og dermed ikke komme deg tilbake på jobb etter ferien, vil du ikke ha rett på sykepenger før du er tilbake i EØS-området, Jeg har blitt kontaktet av nordmenn som endte i vansker etter å ha blitt smittet under juleferien i Dubai, sier Brostrøm til DinSide.

Han presiserer at det er noen områder utenfor EØS som også gir rett til sykepenger etter egne avtaler, som Sveits, øyene Jersey og Isle of Man.

FRA DYRT TIL RÅDYRT: London er en av de dyreste storbyene du kan besøke. Er du uheldig kan det bli ekstra kostbart. Foto: Odd Roar Lange
FRA DYRT TIL RÅDYRT: London er en av de dyreste storbyene du kan besøke. Er du uheldig kan det bli ekstra kostbart. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Mister retten til sykepenger

Hvis den ansatte ikke har kommet seg tilbake i EØS-området, vil det samtidig føre til et brudd i arbeidsforholdet som etter hvert vil føre til tap av retten til sykepenger.

– Hvis det går mer enn to uker fra den ansatte skulle vært tilbake på jobb til vedkommende er tilbake i EØS, vil vedkommende miste retten til sykepenger fra arbeidsgiver. Er bruddet på mellom to uker og en måned, har den ansatte rett på sykepenger fra NAV. Men dersom den ansatte ikke er tilbake i EØS-området før det har gått en måned, mister vedkommende sykepengeretten helt, sier Brostrøm.

Reiseforsikringen

Det er viktig å huske at tapt arbeidsfortjeneste på grunn av forsinket hjemkomst ikke dekkes av reiseforsikringen.

Etter et brudd på en måned, vil den ansatte eventuelt kunne ha rett til arbeidsavklaringspenger fra NAV.

- Å bli syk i ferien er i seg selv ikke så stort problem. Da mister man det man hadde håpet at skulle bli fine feriedager. Men vanskene oppstår når man ikke kommer seg hjem i tide. Da må man kanskje løse det ved å ta ut ekstra feriedager eller å ta en permisjon. Skulle man være ekstra uheldig og komme ut for en trafikkulykke med langt sykehusopphold i utlandet kan man være riktig ille ute, fortsetter Brostrøm.

UTSIKT TIL BESVÆR: Tapt arbeidsfortjeneste på grunn av forsinket hjemkomst dekkes ikke av reiseforsikringen. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKT TIL BESVÆR: Tapt arbeidsfortjeneste på grunn av forsinket hjemkomst dekkes ikke av reiseforsikringen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dramatisk

Dette betyr i praksis at langvarig karantene, skade eller sykdom utenfor EØS-området kan få dramatiske økonomiske konsekvenser for arbeidstakeren.

– Etter et brudd i arbeidsforholdet på mer enn 1 måned, vil den ansatte måtte jobbe i fire uker for å opptjene retten til sykepenger på nytt. Skulle arbeidstakeren i verste fall bli alvorlig syk før sykepengeretten er opptjent på nytt, vil vedkommende risikere å få et langt sykefravær helt uten rett til sykepenger, advarer Brostrøm.

Ikke sykepenger

Brostrøm understreker at det ikke er gitt at rene karantenetilfeller gir rett til sykepenger, selv innenfor EØS-området.

– For å ha rett til sykepenger etter folketrygdloven må arbeidstakeren være syk eller skadet. Unntaket som gir rett til sykepenger for ansatte som havner i en karantenesituasjon av smittevernhensyn, er hjemlet i en egen forskrift. Vi legger til grunn at denne forskriften bare gjelder i Norge, vi mener karantener utenfor Norge dermed ikke gir rett til sykepenger.

KOSTBAR TUR: Fotballturen til England kan bli uventet kostbar. Foto: Odd Roar Lange
KOSTBAR TUR: Fotballturen til England kan bli uventet kostbar. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fotballtrøbbel

Mange nordmenn reiser til England for å følge sine favorittlag i fotball. Etter Brexit var det en såkalt separasjonsavtale mellom Norge og Storbritannia som gjalt for en periode. Men nå er denne over og folk som drar på ferie eller fotballtur til England reddes ikke av denne separasjonsavtalen. Havner man i karantene og ikke rekker tilbake til jobben innen ferien er over så kan det bli en ekstra kostbar reise i tråd med det som er beskrevet over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer