Det er ikke uvanlig å kjenne på ubehag når du er ute å fly. Særlig ikke når du kjenner turbulensen tett på kroppen.
Et viralt tips mot turbulens skal hjelpe folk å beholde roen mens de opplever turbulens.
Fenomenet går under navnet «The Jello Theory», som på norsk betyr «gelé-teorien». Og går ut på at man skal forestille seg at man er inni gelé når man kjenner turbulensen.
En video som ble delt på TikTok av brukeren Anna Paul har fått over 35 millioner visninger. Videoen påpeker at når du flyr i luften, er flyet som en liten ball inni gelé. Presset fra geleen holder ballen fanget, med andre ord kommer ikke flyet til å styrte selv om man føler turbulens.
Gir mening
- Forklaringen på turbulens som blir vist ved å benytte et glass med gelé, synes jeg er både en enkel og visuell metode som gir mening, sier Ellen Halvorsen.
Ellen Halvorsen er leder for kabinbesetningen, såkalt air purser, og jobber som instruktør, innenfor sikkerhet, service, kompetanse og lederutvikling i SAS. I tillegg arrangerer hun kurs for å hjelpe folk med å bli kvitt flyskrekken, og har skrevet boka «Kapret av flyskrekk».
- Første gang jeg hørte om den, var en deltaker på et av våre flyreddkurs som fortalte at hun latet som om hun var en geléklump når det kom turbulens. På den måten strittet hun ikke imot, men fulgte flyets bevegelser, og det hjalp henne, legger hun til.
Halvorsen benytter selv rådet om å late som om de er en geléklump, når de opplever turbulens. Eller at de kan benytte «turbulens-dansen», det vil si svinge fra side til side omtrent som de gjør på Allsang på grensen. Det frambringer ofte noen tapre smil, påpeker hun til DinSide.

Dette blir nytt
Flyet tåler det
Turbulens er vind som skifter retning eller styrke. Det kan være mild eller kraftig og vare fra noen sekunder til hele flyturen.
Først og fremst kan vi oppleve urolige luftstrømmer når vi flyr igjennom skyer, eller når vi flyr inn og ut av en jetstrøm.
Halvorsen forklarer at også soloppvarming kan skape turbulens i områder der varm og kald luft møtes, eller så kan det være fjell som bidrar til at luftstrømmen endrer seg.
- Lufta rundt fjellet kan nesten sammenliknes med steiner som stikker opp av en elv. Da ser vi tydelig hvordan vannmassene endrer seg rundt disse steinene, og det samme skjer med luften når den treffer fjell eller bygninger, sier hun.

Hylles etter dette
Dette påvirker flyet slik at det rister eller beveger på seg, men det er ikke farlig. Turbulens kan i noen tilfeller forårsake personskader, hvis du ikke har setebeltet på, eller ved at du får varm kaffe eller te over deg.
- Men flyet tåler turbulens. Det er bygget for å tåle ekstreme påkjenninger. Piloter vil selvfølgelig gjøre hva de kan for å unngå turbulens hvis dette er mulig, ikke fordi dette er farlig men av hensyn til passasjerene komfort.
- Jeg kjenner ikke til at turbulens i seg selv har vært årsak til noen flyulykke, avslutter Halvorsen.