Kan ikke kjøpe taxfree på dagstur

Skal du bare på svipptur? Ikke glem 24-timers-regelen.

Boardingkortet avslører ikke om turen din er for kort. Det er ditt ansvar å kjenne reglene om når du kan ta med kvote, og når du ikke kan. Foto: Travel Retail Norway/Per Ervland
Boardingkortet avslører ikke om turen din er for kort. Det er ditt ansvar å kjenne reglene om når du kan ta med kvote, og når du ikke kan. Foto: Travel Retail Norway/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise på dagstur til utlandet er det faktisk ikke lov til å handle taxfreevarer på hjemveien. Årsaken er at du må være ute av Norge i 24 timer for å kunne handle avgiftsfritt, noe slett ikke alle er klar over.

Vil ha slutt på lugarfylla: Fergeselskap kutter taxfree-salget

Men hvorfor går grensen ved akkurat ett døgn?

– Begrunnelsen for 24-timers regelen knyttet til avgiftsfri innførsel er både å begrense handel med varer som ikke er avgiftsbelagt i noe land, samt å redusere grensehandelen, fortalte Dorte Drange, kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet til DinSide i vinter.

Smutthullet som kan være billigere

Det finnes imidlertid lovlige alternativer for reisende som omfattes av 24-timers regelen. Personer som har vært utenlands i kortere tid enn et døgn, kan ta med alkohol- og tobakkskvote toll- og avgiftsfritt dersom varene er kjøpt i beskattet stand i et EØS-land. Altså at du for eksempel har handlet i en vanlig butikk i landet du har besøkt.

Les også: Billigere vin på supermarkedet enn på taxfree

Og i de fleste land vil det stort sett lønne seg å stikke innom det lokale utsalget fremfor å handle på Vinmonopolet hjemme, selv om det finnes unntak. Dessuten har de fleste flyplasser utsalg av lokale matvarer i butikker som ikke selger taxfree, som for eksempel Fine Foods på Kastrup.

NB: Ta vare på kvitteringen som viser at du har handlet i en avgiftsbelagt butikk, dersom tollerne lurer.

Ditt ansvar å kunne tollreglene

Tar du sjansen på å handle når du har vært på dagstur, eller rett og slett glemmer deg i all hui og hast, risikerer du å bli stanset i tollen, miste varene og få et forenklet forelegg. For fire flasker vin er dette forelegget på 600 kroner.

Og selv om ombordstigningskortet du viser frem i taxfreebutikken ved kjøp ikke viser hvor lenge du har vært borte, er det ditt og ikke utsalgsstedets ansvar hindre deg i å handle.

– Som reisende har du en selvstendig plikt til å sette deg inn i de regler som gjelder for inn- og utførsel av varer til og fra Norge. Dette innebærer at du selv er ansvarlig for at du overholder både 24-timers regelen og verdigrensen, har Louise Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet forklart til DinSide.

Hvis du har vært utenfor Norge i under 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 3.000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Grensen er 6.000 kroner når du har vært borte i over 24 timer.

Fritt frem for nettshopping av vin fra utlandet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer